• Werken op afstand vanuit het buitenland is een droom die relatief veel jongere professionals koesteren.
  • Met de opkomst van thuiswerken lijkt een bestaan als digital nomad ook makkelijker te realiseren.
  • Als je op zoek bent naar een betaalbare Europese hoofdstad om te verblijven, dan kun je het best naar Zuid-Europa, Oost-Europa of de Baltische staten verkassen.
  • Lees ook: Werken op een vakantieplek: dit zijn de kosten van een ´workation´ en dit levert het je op

De droom om een tijdje in het buitenland te werken is sinds de coronapandemie en de opkomst van thuiswerken voor velen een stuk makkelijker te realiseren. Werken op afstand in het buitenland blijkt ook een wens die behoorlijk wat Nederlanders koesteren.

Onder jongeren leeft die gedachte zelfs bij 3 op de 4 professionals, zo blijkt uit een peiling van neobank Bunq onder 500 Nederlanders.

Bunq maakte een ook een analyse van de gemiddelde kosten van (co-)werkplekken, openbaar vervoer, huur, dagelijkse boodschappen en nutsvoorzieningen in ruim twintig Europese hoofdsteden.

Wat betreft de kosten van het levensonderhoud zijn de goedkoopste Europese hoofdsteden voor digital nomads, Boekarest, Boedapest en Athene.

Relatief zuinig leven kun je ook in Oost-Europese hoofdsteden als Tallinn, Zagreb, Vilnius en Warschau. De top tien van goedkoopste steden wordt gecompleteerd door Madrid, Helsinki en Lissabon.

In de bovengenoemde tien steden betaal je naar schatting tussen de 935 euro en iets minder dan 1.700 euro per maand aan woninghuur, nutsvoorzieningen, boodschappen en het ov. Dit is dan nog zonder de kosten van een werkplek gerekend.

Londen duurste Europese hoofdstad voor digital nomads

De duurste hoofdstad om te leven is Londen is met 3.258 euro per maand. Daarna volgen Dublin (2.908 euro), Luxemburg (2.544 euro) en Kopenhagen (2.482 euro).

Bunq maakte ook een apart lijstje voor de kosten van het huren van een flexibele of vaste werkplek. Ook hier scoren de steden waar het relatief goedkoop leven is, het gunstigst.

Zo ben je in Boekarest, Warschau en Tallinn relatief weinig kwijt voor een flexwerkplek, terwijl ook Madrid en Athene goed te doen zijn.

Luxemburg, Dublin, Kopenhagen, Parijs en Rome zijn een stuk prijziger als het aankomt op het huren van flexplekken.

LEES OOK: 12 steden over de hele wereld waar je goedkoop kan leven: van een huur van minder dan €300 per maand tot een cappuccino voor €1