• D66 is bereid om alsnog te kijken naar een regering waar ook de ChristenUnie aan deelneemt.
  • De opening van D66 biedt in theorie de mogelijkheid dat de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wordt voortgezet.
  • Informateur Johan Remkes praat maandag verder met de leiders van VVD, D66 en CDA over de formatie.

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Wel wil de partij dat er eerst met de zes partijen uit het ‘brede midden’ van de Tweede Kamer wordt onderhandeld. Dat zei partijleider Sigrid Kaag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam.

De formatie gaat maandag verder. Informateur Johan Remkes ontvangt dan de leiders van VVD, D66 en CDA. Remkes kijkt of er een minderheidscoalitie kan worden gevormd, maar dat ziet D66 niet zitten. De formatie zit een half jaar na de verkiezingen muurvast.

Als de gesprekken tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie niets opleveren is D66 ook bereid te praten over voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie. Tot dusver hield D66 vast aan een kabinet met de beide linkse partijen.

Veto van Kaag tegen de ChristenUnie

Medio vorige maand zei Kaag nog geen heil te zien in een kabinet met de ChristenUnie. “Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten”, zei ze toen in een gesprek met het AD.

VVD en CDA willen wel graag verder regeren met de ChristenUnie. Die laatste partij heeft de afgelopen tijd steeds de boot afgehouden. Een kabinet met alleen PvdA of GroenLinks zagen VVD en CDA wel zitten, maar de beide linkse partijen willen alleen samen in een kabinet stappen. Dat weigeren VVD en CDA.

Kaag zei de impasse rond de formatie te willen doorbreken. "Ik vind het verstandig en volwassen en het juiste om te doen."

Volgens haar snakt Nederland naar een doorbraak in het formatieproces. Ze ziet ook wel dat er tussen de zes partijen grote tegenstellingen zijn, maar ze zijn ook bereid om compromissen te sluiten. Dat bleek vorige week volgens haar tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar in de Kamer.

D66 zei eerder in een nieuw kabinet voortgang te willen boeken op medisch-ethisch terrein, zoals de abortuswet en het wetsvoorstel over zogenoemd voltooid leven. Ook op Europees gebied moet er een andere wind gaan waaien. Daarom zag Kaag opnieuw praten met de ChristenUnie aanvankelijk niet zitten.

Klimaat, onderwijs en woningnood zijn de thema's waarop D66 zich wil richten, verklaarde Kaag. Een nieuw kabinet moet niet alles en beetje gaan aanpakken, maar een "aantal hoofdzaken heel goed doen", aldus de D66-leider. "We komen er echt wel uit."

Lees meer over Nederlandse politici: