• De in opspraak geraakte D66-strateeg Frans van Drimmelen geeft zijn partijlidmaatschap op en legt zijn werk neer bij het adviesbureau Dröge en Van Drimmelen.
  • Uit berichtgeving van de Volkskrant werd dit weekend duidelijk dat Van Drimmelen wordt beschuldigd van stalking, chantage en bedreiging.
  • D66 deed onderzoek naar de beschuldigingen en publiceerde vervolgens alleen het deel van het rapport dat Van Drimmelen vrijpleitte en hield het deel met het bewijs van de #MeToo-affaire achter.
  • Lees ook: Lilianne Ploumen stopt als partijleider en Kamerlid PvdA: ‘Ben niet de ideale leider van onze partij’

D66-strateeg Frans van Drimmelen, die in opspraak is geraakt na beschuldigingen van het stalken en bedreigen van een vrouwelijke D66-medewerker, geeft zijn partijlidmaatschap op en legt zijn werk neer bij het adviesbureau Dröge en Van Drimmelen. Dat bevestigt hij na berichtgeving van het AD.

Het bestuur van D66 zou de partijprominent “met klem” gevraagd hebben zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Dat zegt partijvoorzitter Victor Everhardt in een verklaring. “Hij kan ook in de toekomst geen lid meer worden van D66 en zijn aanwezigheid op partijbijeenkomsten is niet langer gewenst.”

In het AD erkent Van Drimmelen dat hij “domme dingen” heeft gedaan, zoals het aangaan van een buitenechtelijke relatie. Die duurde anderhalf jaar en eindigde in 2015, schrijft hij. “Ik heb daarna getracht in gesprek te raken door het sturen van berichten langs verschillende kanalen.”

Ook erkent hij dat hij “te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig” heeft geprobeerd een gesprek met de vrouw voor elkaar te krijgen. Van Drimmelen wordt onder meer beschuldigd van stalking, chantage en bedreiging.

"Dit gedrag heb ik te lang aangehouden", schrijft de D66-prominent. "Ik was verliefd, verbouwereerd, boos en heel ongelukkig met de situatie." Van Drimmelen schrijft "enorm spijt" te hebben en dat hij "onvoldoende rekening" heeft gehouden met de gevoelens van de vrouw met wie hij de buitenechtelijke relatie had.

Ook kan Van Drimmelen zich "goed voorstellen" dat hij berichten stuurde waardoor de vrouw zich bedreigd voelde. Hij verontschuldigt zich aan de vrouw en anderen die hij gekwetst heeft.

Van Drimmelen schrijft dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik of seksuele intimidatie. Volgens hem is er sprake van een "in de media ontstane hetze" en zijn er "enorm veel onwaarheden over mij geschreven en gezegd".

#MeToo-affaire bij D66 in de doofpot

De Volkskrant berichtte afgelopen weekend dat D66 al een jaar lang de conclusies uit een vertrouwelijk rapport achterhoudt waarin staat dat "een invloedrijk partijlid" zich schuldig heeft gemaakt aan "grensoverschrijdende gedragingen".

Het ging om een bijlage van het rapport waarin D66-lid Frans van Drimmelen wordt vrijgepleit van anonieme beschuldigingen van vermeend machtsmisbruik en seksuele intimidatie. In die bijlage staat volgens de Volkskrant beschreven hoe Van Drimmelen wel degelijk over de schreef ging.

Volgens de partij is deze bijlage binnenskamers gebleven, omdat de betrokkenen om vertrouwelijkheid vroegen. Maar de bevindingen van het eerste rapport zijn in februari vorig jaar wel gedeeld. Die luidden dat er geen sprake was van een structureel onveilige omgeving, vatte Kaag toen samen. "Zo ken ik onze partij ook niet", zei ze toen.

Die uitspraken zouden dus zijn gedaan naar aanleiding van een incompleet rapport. Het onderzoeksbureau werkte nog weken verder aan de vertrouwelijke bijlage. Het slachtoffer werd van de conclusies op de hoogte gebracht op verkiezingsavond, meldt de Volkskrant.

Van Drimmelen zei dit weekend zelf dat hij "met verbazing" kennis heeft genomen van de publicatie. "Het suggereren dat de conclusies tussen het vertrouwelijke en openbare rapport van elkaar verschillen is onwaar", zegt de lobbyist in een verklaring.

Het nieuwe partijbestuur van D66 heeft naar aanleiding van het nieuws aangegeven nog eens naar het rapport over het mogelijk grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent én de vertrouwelijke bijlage te zullen kijken. De bestuursleden willen de stukken "wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan", zegt de partij in een verklaring. Vrijdag komen zij met een reactie.

LEES OOK: Ook OMT-voorzitter Van Dissel gebruikte privémail voor werk, bevestigt RIVM na berichtgeving Volkskrant