OMT-voorzitter Jaap van Dissel heeft, net als voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, ook zijn privémail gebruikt voor werk, heeft een woordvoerder van het RIVM bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant. “Maar hij verstuurde geen departementaal vertrouwelijke informatie”, benadrukt de zegsman.

Desondanks constateert de krant dat een aantal bijlagen in Van Dissels mails bij Wob-verzoeken bestempeld werden als te vertrouwelijk om vrij te geven.

Volgens de woordvoerder gebruikte Van Dissel zijn eigen Gmail-account om praktische redenen tijdens de coronacrisis toen er veel thuis werd gewerkt. Zo zou het gebruik van een privémail soms simpeler zijn geweest: de systemen van het RIVM waren “niet altijd even bruikbaar”, omdat het vaak lang duurde om in te loggen, aldus de persvoorlichter.

Het gebruik van privé-accounts wordt sterk ontraden vanwege veiligheidsrisico’s. Daarbij worden ze vaak niet vrijgegeven na een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook bestaat de kans dat deze werkgerelateerde berichten niet door de Kamer kunnen worden ingezien.

Volgens het RIVM is Van Dissel gestopt met het gebruik van zijn privémail na het debat met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) over het gebruik van zijn privémail en zijn rol in de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden.

LEES OOK: Hugo de Jonge krijgt harde kritiek, maar overleeft debat over zijn rol in de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden