Lilianne Ploumen stopt per direct als leider van de PvdA en geeft ook haar Kamerzetel op, laat ze in een verklaring weten.

Ze zegt dat ze de afgelopen weken heeft nagedacht over de vraag of ze de partij wil blijven leiden. “Het antwoord is dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben.”

Ploumen volgde begin vorig jaar Lodewijk Asscher op, die opstapte vanwege zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag.

Ploumen schrijft verder dat het als partijleider "belangrijk is om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug".

Ploumen stapt ook op als Tweede Kamerlid omdat ze de fractie en haar opvolger niet "in de weg wil lopen". "Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid."

LEES OOK: Kabinet moet gat in de begroting van naar verluidt minstens €10 miljard dichten: deuk in koopkracht, compensatie spaartaks en hogere uitgaven Defensie