• Het Duitse bedrijf Curevac heeft een voorstel van de VS om de exclusieve rechten te verkrijgen voor een vaccin tegen het coronavirus afgewezen. Dat melden diverse media.
  • De onderneming werd door de regering van Donald Trump benaderd om zich in de VS te vestigen, volgens de Duitse krant Welt am Sonntag.
  • Een investeerder van Curevac meldt dat het bedrijf het langverwachte vaccin voor de hele wereld wil ontwikkelen.

De exclusieve rechten voor een vaccin tegen het coronavirus verkopen aan de VS? De Duitse biofarmaceut Curevac heeft dat voorstel van de Amerikaanse regering afgewezen, volgens de Duitse krant Mannheimer Morgen.

Biottechbedrijf Curevac uit Tübingen is benaderd door de regering van president Donald Trump om naar de VS te verhuizen, zo meldde onder meer de Duitse krant Welt am Sonntag afgelopen weekend. Curevac zou in ruil daarvoor extra financiering krijgen.

Een Duitse ambtenaar heeft tegenover Duitse media bevestigd dat de regering van Trump exclusieve toegang tot onderzoeksresultaten van Curevac probeerde te krijgen. De Amerikaanse overheid zou een potentieel vaccin “alleen voor de Verenigde Staten” beschikbaar willen hebben.

Christof Hettich, één van de investeerders van Curevac, zei tegen de Mannheimer Morgen dat het bedrijf een vaccin tegen het coronavirus voor de hele wereld wil ontwikkelen. Exclusiviteit voor afzonderlijke landen is niet aan de orde, berichten verschillende media.

Het bedrijf verklaarde tegenover Business Insider in een verklaring zondag dat het contact heeft gehad met tal van organisaties en functionarissen uit de hele wereld. Curevac ontkent “geruchten over een overname”.

In Duitsland hebben politici zich uitgesproken tegen de poging van Trump om een vaccin exclusief voor de VS te bemachtigen. "De exclusieve verkoop van een mogelijk vaccin aan de VS moet met alle middelen worden voorkomen," zei Karl Lauterbach op Twitter. "Het kapitalisme heeft grenzen." Lauterbach is epidemioloog en lid van de SPD-partij in Duitsland.

donald trump angela merkel

Foto: President Donald Trump en Duitse bondskanselier Angela Merkel. Getty Images/Pool

Een woordvoerder van het Duitse Ministerie van Volksgezondheid zei tegen persbureau Reuters dat de Duitse regering eraan hecht in Duitsland en andere Europese landen vaccins en werkzame stoffen tegen het nieuwe coronavirus te ontwikkelen. De regering wil voorkomen dat de VS exclusieve rechten op een vaccin van Curevac zou verkrijgen.

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, heeft de berichtgeving in Welt am Sonntag overigens ontkend.

Lees ook: Unieke vondst wetenschappers uit Utrecht en Rotterdam zou binnen paar maanden medicijn tegen COVID-19 kunnen opleveren – vaccin duurt langer

Vaccin tegen coronavirus

Curevac heeft verschillende vaccinkandidaten voorgesteld voor de bestrijding van het coronavirus. De bedrijfsleiding hoopt een experimenteel vaccin in juni of juli beschikbaar te hebben. Dan wil het toestemming vragen om dit te testen op proefpersonen.

Topman Daniel Menichella sprak naar verluidt eerder deze maand met president Trump en vicepresident Mike Pence over een vaccin tegen het coronavirus.

LEES OOK: Coronavirus-update: China heeft dalende lijn ingezet – in Europa en de VS gaat het nog hard omhoog