De Europese Commissie heeft ontwerpvoorstellen gepubliceerd voor de regulering van cryptovaluta.

De Commissie wil innovatie stimuleren, maar tegelijk consumenten beschermen tegen financiële risico’s van cryptomunten.

Er komen onder meer strengere regels om witwassen van crimineel geld via cryptovaluta tegen te gaan.

Voor het eerst legt de Europese Commissie wetsvoorstellen op tafel voor cryptovaluta. Die moeten door alle lidstaten en het Europese Parlement worden goedgekeurd, om op Europees niveau te kunnen gelden.

Europese regelgeving moet gebruikers van digitale munteenheden zoals de bitcoin beschermen tegen risico’s en de financiële en monetaire stabiliteit bewaken.

Tegelijk zal regulering van de ‘cryptomarkt’ volgens Brussel financiële innovatie bevorderen en een rol spelen om uit het economische dal door de coronacrisis te klimmen.

Onder de nieuwe regels kunnen aanbieders die in de ene lidstaat goedgekeurd zijn door de autoriteiten ook in een andere lidstaat hun diensten aanbieden. Kapitaalvereisten en regels over klachtenprocedures, rechten van investeerders en toezicht zijn daar onderdeel van.

De commissie wil het ook mogelijk maken op proeftuinen op te zetten met transacties in cryptovorm, waarbij tijdelijk bestaande regelgeving kan worden opgeschort om ervaring met het systeem op te doen.

Europese toezichtsregels voor cryptomunten

In een uitlegdocument noemt de Europese Commissie een aantal zaken waaraan aanbieders van cryptomunten moeten voldoen.

  • Partijen die betrokken zijn bij cryptomunten (handelsfora, aanbieders van cryptowallets) moeten een fysiek presentie hebben binnen de Europse Unie.
  • Aanbieders van cryptomunten moeten goedkeuring hebben van een nationale toezichthouder, voordat ze diensten kunnen aanbieden.
  • Cryptodienstverleners worden onderworpen aan financiële buffereisen en moeten vermogen van klanten strikt scheiden van eigen bezittingen
  • Cryptobeurzen moeten op handelsfora toezicht instellen waarmee marktmanipulatie van koersen wordt voorkomen.
  • Aanbieders van stable coins, die gekoppeld zijn aan een valuta als de dollar of euro, vallen direct onder het toezicht van de European Banking Authority.
  • Overige cryptobedrijven vallen onder nationale toezichthouders
  • Om het witwassen van crimineel geld via cryptomunten tegen te gaan, komen er aangescherpte eisen voor aanbieders van cryptomunten onder de Europese regelgeving.

LEES OOK: De Nederlandsche Bank wil als ‘voortrekker’ een digitale betaalrekening aanbieden – en zo ook een alternatief bieden voor initiatieven als de Libra van Facebook