De markt voor cryptomunten stond donderdagochtend onder druk, als gevolg van berichten dat Zuid-Korea wetgeving voorbereidt die de handel in cryptomunten verbiedt.

“Zuid-Korea’s minister van jusitie heeft donderdag gezegd dat het land wetgeving voorbereidt die de handel in cryptomunten verbiedt”, meldt persbureau Reuters.

Dit nieuws volgde op berichten dat de Zuid-Koreaanse overheid invallen doet bij handelsfora voor cryptomunten in het land. “Opsporingsambtenaren van de belastingdienst hebben onze kantoren bezocht deze week”, zei een vertegenwoordiger van de Zuid-Koreaanse cryptobeur Coinone tegen Reuters.

Volgens het persbureau ondezoeken de Zuid-Koreaanse autoriteiten ook de grote cryptobeurs Bithumb.

Zuid-Korea grijpt in bij handel cryptomunten

Donderdagochtend noteerde de bitcoin rond de 13.500 dollar, op een verlies van zo’n 10 procent op dagbasis. De markt voor cryptomunten had volgens de site coinmarketcap donderdagochtend een totale waarde van 667 miljard dollar, fors minder dan de waarde van 830 miljard dollar op 8 januari.

Toch reageerden sommige fans van cryptomunten positief. "Als de Koreaanse overheid zich net zo agressief opstelt als China, dan zal een aantal handelsfora verhuizen naar landen met een transparantere regelgeving", zegt Sebastian Quinn-Watson van het bedrijf Blockchain Global tegen Business Insider.

Chinese financiële toezichthouders traden in 2017 op tegen handelsfora voor cryptomunten. Aanvankelijk leidde dat tot een forse daling van de waarde van cryptomunten, maar dat bleek een tijdelijk fenomeen.

'Japan kan profiteren'

"Japan profiteert waarschijnlijk van deze ontwikkeling", aldus Quinn-Watson. "Dat kom je uit op handelsfora met hoge kwaliteit die goed geleid worden, terwijl schimmige beurzen verdwijnen. De consument profiteert daarvan."

De handel in cryptomunten is razend populair in Zuid-Korea. De koers van de bitcoin ligt op Zuid-Koreaanse handelsfora bijvoorbeeld vaak 40 procent boven het niveau van beurzen elders in de wereld. Volgens directeur Josiah Hernandez van het bedrijf Coinsource maakt de sterke interesse voor de handel in cryptomunten het voor de Zuid-Koreaanse overheid lastig om een handelsverbod effectief door te voeren.

"(...)De onderligende handelsvolumes suggereren dat er vanuit particulieren forse vraag is naar de bitcoin. Het valt te betwijfelen of dat zo maar verdwijnt", aldus Hernandez.

'Overheden maken een eind aan de bitcoin'

Aan de andere kant zeggen topbankiers op Wall Street, zoals Jamie Dimon van JPMorgan, dat overheidsregulering de bitcoin veel schade kan doen. "Wat ik altijd heb gezegd over de bitcoin, is dat overheden - en dit gaat niet over technologie - er op een dag een eind aan gaan maken. (...). Overheden willen weten waar geld zich bevindt, wie het bezit en wat je ermee doet. Voor wie dat nog niet doorhad."

Eerder noemde Dimon de bitcoin een "frauduleuze operatie". Maar afgelopen dinsdag kwam hij terug van die uitspraken.

Het nieuws van over het overheidsingrijpen in Zuid-Korea volgt op een bericht in zakenkrant The Wall Street Journal van afgelopen maandag, dat toezichthouders in Zuid-Korea op het punt staan om een reeks inspecties te doen bij zes grote banken die digitale portemonnees voor cryptomunten beheren. In die portemonnees kunnen klanten klassieke valuta gebruiken om cryptomunten te kopen of verkopen.

"Er is toenemende bezorgdheid dat banken, die illegale en criminele geldstromen zouden moeten traceren en tegenhouden, juist meewerken aan witwaspraktijken", aldus Choi Jong-ku, directeur van Zuid-Korea's belangrijkste financiële toezichthouder.