Cryptomunt luna, de token van het Zuid-Koreaanse bedrijf Terraform Labs, is doorgedrongen tot de top 10 van crypto’s naar marktwaarde. Daarmee verslaat deze cryptomun de populaire dogecoin, de avax van Avalanche en de shiba inu coin.

Hoewel de nieuwkomer in de top 10 niet gespaard bleef tijdens de cryptoverkoopgolf van afgelopen weekend, noteert de luna nog steeds een indrukwekkende stijging van ongeveer 25 procent over de afgelopen 7 dagen. De marktwaarde van de luna bedraagt inmiddels ruim 28 miljard dollar.

Lees ook: Deze cryptomunten uit de top 15 krijgen de grootste klappen: naast de bitcoin, ook altcoins relatief hard geraakt – schade bij ether beperkt

Hoewel dat klinkt als een enorm bedrag, is het slechts een fractie van de marktwaarde van ’s werelds meest populaire cryptomunt: de bitcoin. Ondanks de recente klappen die de bitcoin te verwerken kreeg, heeft de munt nog steeds een marktwaarde van zo’n 970 miljard dollar.

Door de recente stijging heeft de luna enkele andere altcoins voorlopig achter zich gelaten. De dogecoin staat met een marktwaarde van ruim 23 miljard dollar op de elfde plek. Deze wordt gevolgd door de avax van Avalanche en de shiba inu coin, met marktwaardes van respectievelijk 22 miljard dollar en 20 miljard dollar.

Cryptomunt luna wordt gebruikt op een gedecentraliseerd financieel betaalnetwerk dat een mandje zogenoemde ‘stablecoins’ aandrijft voor grensoverschrijdende transacties. Stablecoins zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan een andere onderliggende waarde, zoals de dollar of goud.

In de wereld van ‘DeFi’ wordt luna’s bijbehorende platform Terra steeds vaker gezien als een goedkoper en sneller alternatief voor de Ethereum-blockchain. Dat is ook de reden dat luna, evenals de avax van Avalanche en de sol van Solana, in de lift zitten, aldus zakenblad Fortune.

Lees ook: De cryptomarkt is vol van ‘DeFi’, financiële transacties waar geen bank of notaris meer aan te pas komt – toezichthouders vrezen een nieuw walhalla voor het witwassen van crimineel geld

Sinds begin dit jaar is luna met bijna 11.000 procent gestegen. De avax van Avalanche en de sol van Solana stegen in diezelfde periode respectievelijk 2.700 en 13.000 procent.

LEES OOK: Topbelegger Louis Navellier ziet tekenen van een ‘dubbele top’ voor de bitcoin…met een mogelijke terugval naar $10.000