Cryptomunten kwamen vrijdag in de verdrukking, nadat bekend werd dat er een inval van Justitie is geweest bij het grootste handelsplatform voor cryptomunten in Zuid-Korea.

De totale markt verloor zo’n 35 miljard dollar aan waarde binnen enkele uren, blijkt uit gegevens van de site coinmarketcap.com. Aan het eind van de middag was de cryptomarkt zo’n 385 miljard dollar waard.

De top 30 van grootste cryptomunten kleurde eensgezind rood. De bitcoin, met een marktwaarde van 147 miljard dollar de grootste cryptomunt ter wereld, verloor 8 procent. Ethereum, de nummer twee, stond 11 procent in het rood. Ripple zakt 13 procent.

(klik voor uitvergroting)

cryptomunten, daling, bitcoin

De koersval volgt op alarmerende berichten vanuit Azië. Het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap meldde dat Justitie een inval heeft gedaan bij de grootste cryptobeurs van het land, Upbit. De opsporingsautoriteiten hebben donderdag en vrijdag onderzoek gedaan wegens vermoedens van fraude.

Upbit is de grootste markt voor cryptomunt EOS, Die ging vrijdag met 17 procent onderuit.

(klik voor uitvergroting)

Verder sprak chipfabrikant Nvidia de verwachting uit dat de omzet uit activiteiten gerelateerd aan digitale valuta met een derde kan dalen, als de cryptohype afkoelt. Nvidia maakt computerchips die gebruikt worden om te 'delven' naar nieuwe cryptomunten.

Een aantal grote namen uit de beleggingswereld en een vooraanstaande econoom leverden de afgelopen weken kritiek op de waarde van cryptomunten.

Econoom Nouriel Roubini liet zich weinig vleiend uit over fans die denken dat de bitcoin weer hard gaat stijgen. Superbelegger Warren Buffett vergeleek de bitcoin met 'rattengif' en Bill Gates, de op één na rijkste man ter wereld, gaf aan dat hij best zou willen gokken op een koersdaling van de bitcoin.

LEES OOK Banken bieden scherpe rentes met stunthypotheken – maar dat zegt niet alles