De nieuwe hit in cryptoland is CryptoKitties, een blockchainspelletjes waarmee je virtueel kleine katten kunt laten opgroeien, ruilen of verkopen.

De katten worden betaald met de cryptomunt ether, die op moment van schrijven ruim 470 dollar per stuk waard is – een kleine 400 euro.

De duurste kat verwisselde van de eigenaar voor 246 ether, omgerekend ongeveer 100.000 euro. Inmiddels zijn er meer dan 20.000 katjes verkocht met een totale transactiewaarde van maar liefst 3,3 miljard dollar (2,79 miljard euro).

Het bedrijf achter het spel is AxiomZen, gevestigd in San Francisco en Vancouver.

Ethereum-blockchain

Door de populariteit van het spel is het aantal transacties op de ethereumblockchain, het digitale register waarop alle transacties met cryptomunt ethereum worden vastgelegd, enorm toegenomen. Dat heeft tot gevolg dat de transactiesnelheid van het platform fors is gedaald, wat voor een blockchain een groot nadeel is.

Dit blijkt uit data van Etherscan, feitelijk een zoekmachine die de ethereumblockchain analyseert. Ook Josh Olszwicz, bitcoinhandelaar en schrijver voor Brave New Coin zegt in een tweet tegen Business Insider: "Het spel zorgt voor een wachtrij in transacties."

Uit data van EtherGasInfo.com blijkt dat 10 procent van de activiteit op de ethereum-blockchain wordt opgeslokt door het kattenspel.

Screen Shot 2017 12 04 at 12.55.54 PM

Foto: Ethereum Scan

Joe DiPasquale, oprichter van cryptofonds BitBull Capital, zegt hierover: "Ethereum wordt in tegenstelling tot de bitcoin gemanaged door oprichters die zichtbaar zijn. Ik verwacht dat ze alles op alles zetten om de transactiesnelheid te verhogen. Ik ben eerlijk gezegd nogal verrast door de populariteit van dit spelletje."

Slimme contracten

Een van de typische kenmerken van de blockchain van ethereum zijn de 'smart contracts'. In tegenstelling tot de bitcoin zijn deze contractvormen voor een product of dienst bij ethereum 'open source'. Dat wil zeggen: iedereen kan zelf een product of dienst bouwen op het ethereumnetwerk. Hierdoor is ethereum één van meest gebruikte digitale registers ter wereld, met toepassingen buiten de cryptowereld.

Een bedrijf als 4G Capital gebruikt de blockchain om het Midden- en Kleinbedrijf in Afrika te laten groeien door middel van 'smart contracten'. Ook een crowdfundingplatform zoals WeiFund loopt op het ethereumnetwerk.

(ADV) Makkelijk bitcoins kopen? Dit zijn de mogelijkheden