• Vanwege de hype rondom cryptomunten neemt ook het aantal fraude-incidenten toe.
  • Alleen in het eerste kwartaal van dit jaar is er al voor ruim 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld. In bijna driekwart van de gevallen was het cryptogerelateerd.
  • Deze week waarschuwde Boyan Slat van The Ocean Cleanup dat de naam van zijn organisatie ten onrechte in verband wordt gebracht met ‘coins’.

Cryptomunten breken record na record. De twee meest populaire digitale valuta, bitcoin en ether, zijn dit jaar respectievelijk ruim 70 procent en meer dan 400 procent gestegen.

Veel mensen hebben cryptomunten herontdekt, nadat de belangstelling voor crypto’s sinds de cryptocrash van 2018 enigszins was geluwd onder het grote publiek.

De enorme koersschommelingen van cryptomunten zorgen wel voor de nodige risico’s. Bovendien zijn steeds meer fraudeurs actief.

Onlangs nog ging een Haagse vrouw voor enkele tienduizenden euro’s het schip in na te zijn gevallen voor nepbeleggingen in cryptomunten, zo meldde EenVandaag vrijdag.

Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar is er bij de Fraudehelpdesk voor ruim 4 miljoen euro aan beleggingsfraude gemeld. In 7 op de 10 gevallen was het cryptogerelateerd.

"Ik denk dat er alleen maar meer slachtoffers bij zullen komen", zegt Fraudehelpdesk-directeur Marloes Kolthof tegen EenVandaag. Als de huidige trend doorzet, kan de totale cryptoschade dit jaar boven de 11 miljoen euro uitkomen.

Nepcoins: ook The Ocean Cleanup van Boyan Slat heeft er last van

Om onwetende beleggers geld af te troggelen, worden oplichters steeds creatiever in hun aanpak.

Donderdag waarschuwde Boyan Slat, CEO en oprichter van de Nederlandse organisatie The Ocean Cleanup, voor de zogeheten 'ocean cleanup coin'.

Slat zegt dat er geen garantie is dat het geld dat beleggers in deze munten steken ook daadwerkelijk bij The Ocean Cleanup belandt. Wie wil doneren, kan terecht op de website van de stichting. Slat heeft zich met The Ocean Cleanup ten doel gesteld om de plasticsoep in de Grote Oceaan op te ruimen.

Lees ook: Boyan Slat is wéér een stapje verder: het prototype van The Ocean Cleanup houdt plastic vast, nu is het een kwestie van opschalen

Mogelijk richten fraudeurs zich meer op donaties aan goede doelen met cryptomunten, omdat daar wel een raakvlak ligt. Zo meldde het Amerikaanse zakenblad Forbes deze week dat cryptomiljardair Vitalik Buterin, medebedenker van het Ethereum-netwerk, meer dan een miljard dollar heeft gedoneerd aan verschillende stichtingen. Dit gebeurde in de vorm van cryptomunten met hondenthema's.

Lees ook: Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin is ’s werelds jongste cryptomiljardair

In april doneerde de 27-jarige miljardair al zo'n 600.000 dollar in ether en andere digitale tokens aan een coronahulpfonds voor India.

Beroemdheden populair bij oplichters

Om hun boodschap kracht bij te zetten, maken fraudeurs geregeld gebruik van bekende gezichten in frauduleuze advertenties op bijvoorbeeld Facebook en Twitter.

Je kunt bijvoorbeeld zomaar tegen een advertentie aanlopen waarin Jort Kelder op televisie zogenaamd de mond wordt gesnoerd, net voordat hij het geheim van een succesvolle cryptobelegging wil verklappen.

Lees ook: Deze beroemdheden, miljardairs en investeerders worden misbruikt voor bitcoinfraude

Bekende gezichten die in Nederland zijn gebruikt voor cryptoscams, zijn die van John de Mol, Alexander Klöpping, Waylon, Duncan Laurence, Ruud Feltkamp, Jort Kelder en Humberto Tan.

Mediatycoon John de Mol stapte vanwege het gebruik van zijn beeltenis in 2019 naar de rechter. Volgens hem deed Facebook te weinig om de nepadvertenties te stoppen.

Eind vorig jaar trof de De Mol een schikking met de socialemediagigant.

LEES OOK: John de Mol en Facebook hebben een schikking getroffen over de valse bitcoinreclames met de mediatycoon