De voormalige Amerikaanse crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried wordt beschuldigd van fraude bij zijn bedrijf FTX. Hij kan in theorie veroordeeld worden tot 110 jaar cel.

In de tijd dat Bankman-Fried topman was van cryptobeurs FTX, had hij een knipperlichtrelatie met collega Caroline Ellison.

Een nieuwe biografie over Bankman-Fried van auteur Michael Lewis bevat onthullingen over de voormalige cryptomiljardair, waaronder details over zijn vroegere relatie met Ellison. Zij was CEO van Alameda Research, een aan FTX gelieerde vermogensbeheerder.

Auteur Lewis heeft in zijn boek onder meer een e-mail van Bankman-Fried aan Ellison opgenomen, waarin Bankman-Fried een lijstje van voor- en nadelen van een seksuele relatie met hem geeft. Bankman-Fried schrijft onder meer dat hij moeite heeft om andere mensen te respecteren en veel tijd alleen wil doorbrengen.

"In veel opzichten heb ik niet echt een ziel", citeert Lewis uit de e-mail van Bankman-Fried. "Ze zeggen dat mijn empathie nep is, mijn gevoelens nep zijn, mijn gezichtsreacties nep zijn. Ik voel geen geluk. Wat heeft het voor zin om met iemand uit te gaan die je fysiek niet gelukkig kunt maken?"

De lijst met nadelen bevat onder meer zorgen over de "machtsdynamiek" in hun relatie. Ellison gaf op dat moment leiding aan vermogensbeheerder Alameda Research, waarvan Bankman-Fried de eigenaar was. Daarnaast refereert Bankman Fried aan zijn gebrek aan empathie en zegt hij dat hij soms de drang heeft "zestig uur achter elkaar aan het werk te blijven". Dat zou lastig te rijmen zijn met aandacht geven aan Ellison.

In een korter lijstje met voordelen schrijft Bankman-Fried dat de twee gemeenschappelijke interesses hebben, dat hij het leuk vind om met haar te praten en dat hij het "echt leuk" vind "om met je te neuken".

Bankman-Fried stuurde de mail als reactie op een e-mail van Ellison van vier pagina's uit 2018, waarin ze zegt dat haar gevoelens voor hem "een enorme hoeveelheid hersenruimte opslokken". Ze uitte ook zorgen over de problemen die de relatie zou kunnen veroorzaken op het werk.

In haar e-mail stipt Elisson onder meer aan dat ze verwarrende signalen kreeg van Bankman-Fried, die twijfel zou hebben geuit of hij seks met haar wilde, vervolgens seks met haar had en Ellison daarna een paar maanden negeerde.

"Caroline wilde een conventionele relatie met een onconventionele man," schrijft Lewis. "Sam wilde doen wat voor hem de meeste waarde had. En haar waarde leek voor hem een piek te bereiken vlak voordat ze seks hadden, om daarna onmiddellijk te kelderen".

Bankman-Fried en voormalige vriendin Ellison tegenover elkaar in rechtszaak over fraude

Ondanks de waarschuwingen die Bankman-Fried in zijn lijstje met voor- en nadelen gaf, bleef Ellison een relatie met hem nastreven, schrijft Lewis in zijn boek.

De advocaat van Ellison, die net als Bankman-Fried is aangeklaagd in de rechtszaak rond de fraude bij FTX, weigerde commentaar te geven tegenover Insider. De advocaat van Bankman-Fried stuurde een automatisch antwoord.

De relatie tussen Ellison en Bankman-Fried lijkt sinds eind vorig jaar ernstig bekoeld. Ellison erkende in december 2022 schuld aan fraude en werkt sindsdien samen met justitie in de VS. Ze zal naar verwachting een belangrijke getuige zijn in het strafproces tegen Bankman-Fried.

Bankman-Fried wordt beschuldigd van het duperen van klanten van FTX en investeerders in zijn bedrijf, waarbij het om miljarden dollars gaat. De aanklacht gaat onder meer over het illegaal verplaatsen van vermogen van klanten tussen FTX en Alameda Research.

Er zijn zeven beschuldigingen geformuleerd tegen Bankman-Fried, die in alle gevallen schuld heeft ontkend. Hij beweert dat zijn bedoelingen met de cryptobeurs FTX verkeerd zijn begrepen. Bankman-Fried heeft geprobeerd de schuld voor de ondergang van FTX bij andere leidinggevenden te leggen, waaronder Ellison.

LEES OOK: Oprichter Sam Bankman-Fried van cryptobeurs FTX opnieuw in de boeien geslagen, terwijl moeder huilend toekeek.