• De onrust rond de grootste cryptobeurs van Nederland, Bitvavo, neemt toe, schrijft het Financiële Dagblad.
  • Partners die Bitvavo helpen om tegen een vergoeding klanten aan te trekken, stellen zich kritisch op.
  • Bitvavo heeft garanties afgegeven ten aanzien van een bedrag van 280 miljoen euro dat uitstaat bij Amerikaanse cryptopartijen die in de problemen zijn gekomen.
  • Lees ook: Strop van €84 miljoen dreigt voor Nederlandse cryptobeurs Bitvavo

Nu de Amerikaanse cryptobank Genesis in een faillissementsprocedure is beland, neemt de onrust rond de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo toe. Klanten en partners reageren kritisch, schrijft het Financiële Dagblad.

Het zijn onzekere tijden in cryptoland. De grote cryptobeurs FTX viel afgelopen november om. Vervolgens kwamen ook ander partijen in de problemen, waaronder de cryptobank Genesis en diens moederbedrijf Digital Currency Group (DCG).

Genesis belandde afgelopen week in een faillissementsprocedure. Dat raakt ook Bitvavo, omdat de Nederlandse cryptobeurs geld van klanten heeft uitstaan bij DCG/Genesis. Het gaat in totaal om 280 miljoen euro. Eerder gaf Bitvavo aan dat DCG/Genesis heeft beloofd daar in ieder geval zo’n 70 procent van het uitstaande bedrag terug te betalen.

Intussen heeft Bitvavo een aantal keer benadrukt zelf garant te staan voor de volledig 280 miljoen euro. Klanten zouden altijd hun tegoeden kunnen opnemen.

Bitvavo heeft een partnersysteem opgezet om nieuwe klanten te werven. Die commerciële partners maken, vooral online in blogs, reclame en krijgen in de meeste gevallen betaald per aangebrachte klant. Maar zij keren zich inmiddels regelmatig tegen hun opdrachtgever, blijkt uit een rondgang van het FD.

Zo adviseerde Bitvavo-partner Digital Currency Academy (DCA) klanten afgelopen december alvast om waakzaam te zijn. En de twee makers van de Lotgenoten Podcast, een andere partner van Bitvavo, zeggen "een beetje misselijk" te worden van de communicatie van Bitvavo.

Het probleem voor cryptobeleggers die geld bij Bitvavo hebben gestald, is dat er relatief beperkt toezicht is. De cryptobeurs heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank, maar er is geen vangnet op het moment dat Bitvavo in de problemen zou komen.

LEES OOK: Strop van €84 miljoen dreigt voor Nederlandse cryptobeurs Bitvavo