Cryptobedrijf Genesis is begonnen aan een faillissementsprocedure na aanhoudende betalingsproblemen in de nasleep van het omvallen van FTX.

Het bedrijf probeert met de verkoop van bezittingen geld op te halen, staat in rechtbankdocumenten. De financiële problemen raken ook het Nederlandse platform voor cryptomunten Bitvavo, want dat bedrijf heeft nog miljoenen uitstaan bij Genesis’ moederbedrijf Digital Currency Group.

Genesis, dat zich bezighield met leningen in cryptomunten, heeft een zogeheten Chapter 11-faillissementsprocedure aangevraagd. Dat moet bedrijven die hun financiële verplichtingen niet meer nakomen in staat stellen actief te blijven terwijl met schuldeisers over een akkoord wordt onderhandeld.

Toch blijft het voorlopig onmogelijk voor klanten om hun tegoeden terug te halen of leningen af te sluiten bij Genesis. De firma schortte alle opnames van tegoeden in november kort na de faillissementsprocedure van FTX op.

Bitvavo in gesprek met moederbedrijf van omgevallen cryptobank Genesis

Bitvavo meldde donderdag op zijn website dat de gesprekken met Digital Currency Group vorderen over het terugbetalen van 280 miljoen euro aan klanttegoeden. Die leenden klanten van Bitvavo uit aan het Amerikaanse cryptobedrijf in de hoop daar rendement op te behalen. Onlangs verklaarde Bitvavo dat het al zeker was dat 70 procent zou terugkeren naar klanten van het Nederlandse bedrijf, maar de overige 30 procent (zo'n 84 miljoen euro) was nog onzeker.

"In de afgelopen dagen zijn deze gesprekken over dit restant verder gevorderd. Vanuit de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen kunnen we over het concrete onderhandelingsresultaat pas verdere mededelingen doen als de onderhandelingen volledig afgerond zijn", schrijft Bitvavo nu. Het bedrijf beloofde ook al garant te staan voor de miljoenen.

LEES OOK: Het uitgeven van cryptomunten gold voor oprichters van blockchainbedrijven als een route naar snelle rijkdom – na de cryptocrash denken sommigen daar anders over