Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek gestart naar Binance. De cryptobeurs zou mogelijk zijn gebruikt door Russen om Amerikaanse sancties tegen Rusland te omzeilen. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg.

Binance voerde al gesprekken met het ministerie vanwege vermoedens van het omzeilen van Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt een van de bronnen. Dat zou zijn gebeurd voordat strenge nalevingscontroles werden ingesteld. De cryptobeurs zelf zegt in een verklaring alle Amerikaanse en internationale financiële sancties na te leven.

Het is niet het eerste onderzoek naar het handelen van Binance. De Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spande in maart al een rechtszaak aan tegen ’s werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao.

Volgens die aanklacht heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden. Zo zou de beurs onder meer bepaalde transacties en diensten uit hebben gevoerd zonder de benodigde vergunning.

LEES OOK: Zangeres Taylor Swift blies een grote sponsordeal met omgevallen cryptobeurs FTX af: naar verluidt was ze de enige celebrity die sceptisch was