• De cryptomarkt staat dinsdag opnieuw zwaar onder druk. De belangrijkste munt, de bitcoin, is gedaald tot onder het niveau van 16.000 dollar.
  • Ook de nummer twee op de cryptomarkt, ether, gaat flink onderuit. Dinsdag noteerde de munt die bij het Ethereumplatform hoort iets onder de 1.100 dollar.
  • De perikelen rond de omgevallen cryptohandelaar FTX blijven de gemoederen bezig houden.
  • Lees ook: Mogelijk tienduizenden Nederlandse gedupeerden door omvallen cryptobeurs FTX

De vertrouwenscrisis op de cryptomarkt zorgde dinsdag opnieuw voor koersdalingen van belangrijke cryptomunten. De bitcoin zakte onder het niveau van 16.000 dollar, de laagste stand dit jaar.

Ook ether, de op één na grootste cryptomunt, noteerde dinsdag lager op een niveau van iets onder de 1.100 dollar. In een week tijd heeft de munt die gekoppeld is aan het Ethereum-platform 14 procent van zijn waarde verloren.

De stroom van nieuws over de bredere gevolgen van de omvallen van cryptohandelsplatform FTX zorgt voor een sombere stemming.

Eén van de zaken die hierbij speelt, is een grote diefstal bij FTX ruim een week geleden. Volgens databureau Elliptic is er daarbij een bedrag van 477 miljoen dollar buitgemaakt door hackers, in de dagen dat FTX op een faillissement afstevende.

Volgens crypto-experts had de hacker een week geleden een bedrag van ongeveer 288 miljoen dollar gestald in ethermunten. Maar afgelopen weekend heeft de hacker een kwart daarvan weggehaald van etherrekeningen, zo blijkt uit een analyse van databureau Etherscan waarover de site Decrypt bericht. 

Maandag gaf oprichter Tom Robinson van databureau Elliptic tegenover de zender CNBC aan dat hackers bezig waren om vermogen dat in ether was opgeslagen om te zetten naar bitcoins. Het zou tot dusver om een bedrag van zo’n 74 miljoen dollar gaan.

Opvallend detail: voor het omzetten van vermogen van ether naar bitcoins is gebruikt gemaakt van het platform RenBTC, dat afgelopen jaar is gekocht door Alameda Research. Laatstgenoemd bedrijf is een hedgefonds van Sam Bankman-Fried dat als zusterbedrijf van FTX opereerde.

Ondanks alle perikelen denken sommige beleggers dat de cryptomarkt nog steeds veel potentie biedt. Topbelegger en miljardair Bill Ackman gaf maandag op Twitter aan te geloven dat crypto een blijvertje is. “Met het juiste toezicht en goede regulering liggen er grote maatschappelijke voordelen en groeikansen in het verschiet.”

LEES OOK: De 28-jarige Caroline Ellison speelt een sleutelrol bij de miljardenstrop rond de omgevallen cryptobeurs FTX: dit moet je weten over de wiskundester, beurstrader en Harry Potter-fan