De crisis op de cryptomarkt, met spraakmakende faillissementen, heeft voor grote reputatieschade gezorgd in de klassieke financiële wereld. Gevolg is dat professionele handelaren op Wall Street veel minder actief bezig zijn met cryptovaluta dan een jaar geleden.

Ondanks de opleving van de cryptomarkt in januari zegt 72 procent van de professionele handelaren op Wall Street dat ze geen plannen hebben om in 2023 in crypto of digitale activa te handelen, blijkt uit een peiling van zakenbank JPMorgan. Een jaar geleden was slechts een kwart van de handelaren niet actief met cryptovaluta.

Slechts 8 procent van de handelaren gaf aan dat ze momenteel in cryptomunten handelen. Verder zei 14 procent dat ze binnen vijf jaar van plan waren om in crypto te handelen. Ondertussen merkte 6 procent op dat ze momenteel niet in cryptomunten handelden, maar van plan zijn dat binnen de komende twaalf maanden te doen.

Deze terughoudende opstelling past bij commentaren van toonaangevende spelers in de Amerikaanse financiële wereld. Zo heeft CEO Jamie Dimon van JPMorgan de bitcoin en crypto in het algemeen fors bekritiseerd. Afgelopen maand bestempelde Dimon de bitcoin als een “gehypte fraude“.

Het onderzoek van JPMorgan werd uitgevoerd in januari, na een somber jaar voor de cryptosector, waarin de bitcoin met bijna 70 procent is gekelderd.

Afgelopen november stortte cryptobeurs FTX in en dat heeft verstrekkende gevolgen gehad voor andere spelers op de cryptomarkt. Dit heeft veel beleggers voorzichtig gemaakt. De crash van FTX kwam bovenop de ineenstorting van andere cryptoplatforms vorig jaar, zoals Voyager Digital en Celsius.

Sinds de start van dit jaar is de bitcoin met 39 procent gestegen, maar dat is vooralsnog niet genoeg om Wall Street ervan te overtuigen de cryptomarkt weer te omarmen. Dat komt voornamelijk door de toch al uitdagende macro-economische omgeving en het feit dat de Amerikaanse centrale bank bezig is met een reeks renteverhogingen. Hogere rentes verkleinen de aantrekkingskracht van risicovolle beleggingen zoals cryptovaluta.

LEES OOK: De bitcoin houdt zich verrassend goed staande na de val van cryptobeurs FTX, maar zal alsnog dalen naar $10.000, denkt deze beursstrateeg