• De cryptomarkt heeft sinds de start van dit jaar een hoge vlucht genomen.
  • Wie in oktober en november instapte op piekniveaus heeft echter te maken gehad met flinke dalingen.
  • Business Insider laat zien welke munten in de top 15 van grootste cryptovaluta vanaf de piekniveaus het hardst zijn gedaald en welke crypto’s minder hard zijn geraakt.
  • Lees ook: Mijlpaal: 90% van alle bitcoins die ooit in omloop komen, is inmiddels uitgegeven

De belangstelling voor cryptovaluta heeft in 2021 een enorme vlucht genomen. En als je op jaarbasis kijkt, dan zijn er veel plussen: de totale cryptomarkt is gegroeid naar een waarde van iets meer dan 2.000 miljard dollar in december, tegen een waarde van ongeveer 775 miljard dollar begin dit jaar.

Daarbij zijn de nummers één en twee, respectievelijk de bitcoin en ether, samen goed voor zo’n 62 procent van de totale waarde. De bitcoin is dit jaar zo’n 64 procent gestegen, ether staat per 14 december op een plus van ruim 400 procent.

Weten welke crypto’s nog harder zijn gestegen? Lees dan: Dit is de top 10 best presterende cryptomunten van 2021 – tokens rond de metaverse rukken op, de nummer 1 steeg ruim 50.000%

Wat hierbij echter makkelijk uit het oog kan worden verloren, is dat het daadwerkelijke rendement voor individuele beleggers sterk afhankelijk is van het instapmoment.

Om dat te illustreren heeft Business Insider, op basis van data van de site Coinmarketcap.com, gekeken naar hoe je ervoor staat als je toevallig op de piekmomenten van de cryptomarkt in oktober en november dit jaar bent ingestapt. Sindsdien zijn de meeste cryptomunten behoorlijk gedaald.

De vraag daarbij is welke coins meer of juist minder gevoelig zijn gebleken voor sterke koersdalingen.

Verzwakking cryptomarkt bij slot van 2021

Hieronder kijken we naar de verliezen vanaf de piekniveaus van de afgelopen drie maanden bij de 15 grootste cryptomunten. We sluiten hierbij drie zogenoemde stablecoins uit, aangezien die gekoppeld zijn aan de dollar.

Bij de twaalf overblijvende munten houden respectievelijk de binance coin, ether en de luna van het platform Terra het beste stand. De verliezen bij deze cryptovaluta bedragen 21 procent tot 26 procent vanaf de piekniveaus. De bitcoin komt daarna met een verlies van 32 procent.

De sterkste daler is de meme-munt shiba inu, die met liefst 62 procent is gezakt vanaf het piekniveau van eind oktober. De dogecoin presteert iets minder zwak met een verlies van 42 procent vanaf het piekniveau eind oktober.

Lees ook: Elon Musk zegt dat Tesla betalingen in dogecoin gaat accepteren voor merchandise – de cryptomunt schiet gelijk 25% omhoog

Opvallend is dat altcoins die horen bij platforms zoals Polkadot, Cardano en Avalanche – die worden gezien als potentiële concurrenten van Ethereum – toch ook fors zijn gedaald vanaf de piekniveaus, met verliezen van 44 procent tot 53 procent.

Bekijk de volledige lijst hieronder:


Shiba Inu


Dot (Polkadot)


Ada (Cardano)


Avax (Avalanche)


Crypto.com Coin


Dogecoin


Sol (Solana)

XRP (Ripple)


Bitcoin


Luna (Terra)


Ether (Ethereum)


Binance coin

LEES OOK: De ‘Wolf of All Streets’ deelt 4 metaverse-crypto’s waar hij nu op inzet – en denkt dat de bitcoin nog maanden op het huidige niveau kan blijven hangen