Dinsdag heeft een hacker cryptovaluta ter waarde van meer dan 600 miljoen dollar gestolen van DeFi-platform Poly Network.

De hacker lijkt een deel van de buit terug te geven aan Poly Network.

De megadiefstal is de laatste in een reeks van cryptohacks, die dit jaar explosief zijn toegenomen.

Cryptovaluta ter waarde van meer dan 600 miljoen dollar zijn dinsdag gestolen van Poly Network. Dat is een cryptoplatform voor gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Het gaat om een van de grootste crypto-overvallen ooit.

De beheerders van Poly Network hebben op Twitter een oproep gedaan aan de hacker om het geld terug te geven – waarop de dief lijkt te reageren.

Poly Network kondigde de hack aan op Twitter en merkte op dat de aanval betrekking had op cryptoplatforms van binance, polygon en het ethereum-netwerk. Hierbij zijn verschillende soorten cryptovaluta buit gemaakt, waaronder shiba inu, wrapped ether, wrapped bitcoin, uniswap en een reeks stablecoins.

Het platform publiceerde ook de wallet-adressen van de hacker en drong er bij cryptobeurzen en miners op aan om tokens van deze adressen te blokkeren.

In reactie daarop bevroor de uitgever van cryptomunt tether (een 'stablecoin' die gekoppeld is aan de dollar) ongeveer 33 miljoen dollar aan tokens die deel uitmaakten van de hack. Dit meldde Paolo Ardoino, hoofd technologie van tether op Twitter.

Poly Network liet weten dat ze erachter waren gekomen hoe de hacker de digitale munten kon stelen. Daarnaast twitterde het bedrijf dat ze tot nu toe meer dan vier miljoen dollar aan cryptovaluta terug had gekregen van de hacker.

Coindesk meldde op woensdag dat de hacker in een reatie zei dat hij de fondsen zou teruggeven. Hij liet dit weten in een bericht dat verborgen was in een ethereum-transactie aan zichzelf.

"Het is niet gelukt om contact op te nemen met de poly. Ik heb een beveiligde multisig-wallet van je nodig," voegde de hacker toe in een aparte transactie.

Een multisig-wallet, of multisignature wallet, is een online portemonnee die toegang verschaft aan meerdere mensen met een sleutel. Transacties vanuit deze portemonnee kunnen alleen worden gedaan als elke gebruiker daarmee akkoord gaat.

Poly Network maakte vervolgens de gevraagde multi-signature wallets aan en reikte de hand aan de hacker.

"Justitie in elk land zal dit beschouwen als een groot economisch misdrijf en u zult worden vervolgd. Het is zeer onverstandig voor u om verdere transacties te doen. Het geld dat u hebt gestolen is van tienduizenden leden van de cryptogemeenschap. U moet met ons praten om een oplossing uit te werken," schreven de ontwikkelaars van het netwerk op Twitter.

De grootste diefstal in de historie van DeFi

De digitale diefstal is de meest recente in een groeiend aantal cryptohacks en waarschijnlijk een van de grootste tot nu toe.

Poly Network zegt dat het het grootste geldbedrag was dat in de geschiedenis van DeFi (platforms voor gedecentraliseerde financiële diensten) gestolen is. Onderzoeks- en adviesbureau Ciphertrace merkte in een recent rapport op dat DeFi-hacks meer dan driekwart uitmaakten van het gestolen cryptogeld tot nu toe dit jaar. Eind juli was er ongeveer 361 miljoen dollar gestolen in DeFi-hacks, vergeleken met 111 miljoen dollar in andere cryptofraudes.

Uit het rapport van Ciphertrace blijkt dat over heel 2020 de DeFi-hacks goed waren voor 'slechts' 129 miljoen dollar. Dat komt neer op een kwart van de totale 516 miljoen dollar aan cryptofraude afgelopen jaar.

LEES OOK: Cryptofan Mike Novogratz denkt dat DeFi banken kan wegvagen – en dat de opmars van de Shiba Inu Coin en dogecoin niet houdbaar is