Cryptomunten kopen is vandaag de dag gemakkelijker dan ooit. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee wilt houden voordat je gaat handelen. Beginners maken vaak dezelfde fouten als de generaties voor hen. Met onderstaande tips willen we graag deze vicieuze cirkel doorbreken.

Het is onmogelijk om álle haken en ogen te bespreken in dit artikel. Daarom concentreren we ons op de tien belangrijkste dingen die je wilt weten voordat je begint met het verhandelen van cryptomunten. Ook voor gevorderde handelaren kunnen er nuttige tips bij zitten, aangezien handelen in cryptomunten weer net even anders is dan in aandelen of obligaties.

1. Gebruik dollar cost averaging (kostprijsberekening)

Veel handelaren concentreren zich op het timen van de markt. Koop laag, verkoop hoog. Klinkt makkelijk, toch? Nou, zo gemakkelijk is het niet. Het lukt de meeste beleggers namelijk niet om het perfecte instapmoment te kiezen.

Er is een strategie die dit probleem omzeilt: stop wekelijks of maandelijks een vast bedrag in cryptomunten. Soms koop je als de prijs hoog is, soms als de prijs laag is. Over een langere periode middelt zich dat uit. Deze strategie heet kostprijsberekening of dollar cost averaging. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de juiste timing.

2. Beveilig je accounts

Banken koppelen een rekening meestal aan een persoon. Bij cryptomunten draait alles om geheime sleutels, wachtwoordzinnen en authenticatiemethoden. Je favoriete cryptomuntenbeurs is veilig, maar alleen als je de beveiligingsfuncties actief gebruikt. Bekijk de best practices en houd je eraan!

3. Vecht niet tegen de trend

‘De trend is je vriend’, luidt een bekende beurswijsheid. Wat wil dat zeggen? Is de trendlijn van een cryptomunt duidelijk bullish (heeft de tendens tot stijgen) of bearish (periodieke daling), probeer dan niet slim te zijn en een tegenovergestelde positie in te nemen.

Cryptomunten zijn erg volatiel. Als de markt eenmaal een bepaalde richting opgaat, beweegt deze vaak flink. Dit biedt kansen, maar zorgt ook veel voor risico.

4. Probeer nooit een vallend mes op te vangen

Ook dit punt gaat over het timen van de markt. Zakt de prijs van een cryptomunt flink, dan zijn er veel handelaren die gretig inkopen. Het lijkt op het eerste gezicht een goede kans om een munt goedkoop in bezit te krijgen.

Maar je weet nooit hoe ver de prijs nog gaat dalen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je exact op het absolute dieptepunt inkoopt. Hierdoor word je onmiddellijk met verliezen geconfronteerd als de markt nog verder inzakt.

5. Het is alleen winst als je het geld krijgt

Veel beginners vergeten hun winst te verwezenlijken. Heb je een positie in een munt die erg goed gaat? Super! Maar vergeet niet: je hebt het geld pas als je de cryptomunten met winst hebt verkocht. Winst op papier is uiteindelijk niets waard.

6. Verkoop altijd gedeeltelijk

Hebben we het over het verkopen van je winstgevende cryptomunten, dan komen we eigenlijk dezelfde situatie tegen als bij het kopen van munten. Wat is het juiste moment om te verkopen? Ook hier kun je de markt niet perfect timen.

Verkoop daarom je cryptomunten in kleinere porties wanneer de prijs stijgt. Zo creëer je uiteindelijk een soortgelijk effect als bij de kostprijsberekening (dollar cost averaging).

7. Zoom uit!

Veel beginners houden koersveranderingen van uur tot uur bij en proberen elke beweging op te vangen. Als we allemaal die kleine prijsbewegingen zouden kunnen voorspellen, dan is iedereen binnen de kortste keren rijk. Maar raad eens, dat kun je beter niet doen.

Probeer uit te zoomen en te focussen op de wekelijkse resultaten. Hoe is de cryptomunt die jouw interesse heeft zich op de lange termijn aan het ontwikkelen? Dit is uiteindelijk belangrijker dan hoe de koers de afgelopen 15 minuten heeft bewogen.

8. Geduld is de sleutel

Wil je succes hebben, dan is het belangrijk om op de langere termijn te focussen. En dus om geduld te hebben tijdens het handelen. Ziet de grafiek er goed uit en denk je dat de cryptomunt zich in een opwaartse trend bevindt, dan is dat geweldig.

Maar aangezien we het hebben over een wekelijkse grafiek zal het waarschijnlijk nog weken duren voordat je serieuze winsten ziet. En dus moet je geduld hebben, want ondertussen kunnen andere activa er ook veelbelovend uitzien. Volhouden dus, tot je plan werkt.

9. Accepteer je verlies

Denk je dat een transactie een bepaalde richting opgaat, maar gebeurt het tegenovergestelde? Dan verlies je geld. Net als bij winst geldt: het is alleen verlies als je verkoopt. Toch is het soms beter om je verlies te accepteren en verder te gaan, voordat je echt een klap moet incasseren.

Dat gezegd hebbende, je kunt vóór elke transactie een uitgangsstrategie formuleren voor het geval dat het misgaat. Dit doe je met een stop loss order: een niveau waarop je automatisch stopt om zelf te beschermen tegen een (verdere) koersdaling.

10. Zet alleen geld op het spel dat je je kunt veroorloven om te verliezen

Leen geen geld om te kunnen handelen en gebruik niet het geld dat je nodig hebt voor je vaste lasten. Je moet in staat zijn – en bereid zijn om – elke cent die je gebruikt om te handelen te verliezen.

Heb je eenmaal een transactie of investering gedaan, beschouw het geld dan als weg. Je kunt niet slagen in je ambities als je risico een last vormt voor jou of je gezin.

Waar kun je makkelijk en veilig cryptomunten kopen?

LiteBit is een platform waar je op een veilige en gemakkelijke manier bitcoin en meer dan vijftig andere cryptomunten kunt kopen en verkopen. LiteBit werkt met verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL en Creditcard. We hebben ook een app. Bitcoin kopen is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Dit is het derde artikel in de maand van cryptocurrencies. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door LiteBit. LiteBit is de plek waar je veilig, simpel en persoonlijk kunt handelen in crypto.