• Oprichter Sam Bankman-Fried van cryptohandelsplatform FTX, was eerder deze week nog 16 miljard dollar waard, maar zag zijn fortuin met 94 procent slinken tot 1 miljard dollar.
  • Dinsdag kondigde de 30-jarige CEO aan dat zijn bedrijf FTX wordt verkocht aan concurrent Binance om een ernstig liquiditeitsprobleem op te lossen.
  • De waardering van FTX is hierdoor sterk gedaald en dat hakt in op het vermogen van Friedman.
  • Lees ook: ‘Je bent nog niet te laat om te starten met crypto: blockchain zit nog aan het begin’

Cryptomiljardair en CEO Sam Bankman-Fried van cryptohandelsplatform FTX was begin deze week nog 16 miljard dollar waard. Maar dinsdag zag Friedman zijn fortuin met 94 procent slinken tot 1 miljard dollar. Het is de grootste ineenstorting van rijkdom die een miljardair ooit op één dag heeft meegemaakt, aldus persbureau Bloomberg.

De 30-jarige CEO en oprichter van FTX liet via Twitter weten dat zijn bedrijf FTX wordt verkocht aan concurrent Binance om een tekort aan contante middelen te verlichten.

Tot begin deze week was het belang van 53 procent dat Bankman-Fried had in FTX naar schatting ruim 6 miljard dollar waard. Daarnaast was nog eens 7,4 miljard dollar van zijn fortuin afkomstig van Alameda Research, een ander cryptohandelshuis van Bankman-Fried.

Volgens Bloomberg zijn zowel FTX als Alameda nog maar 1 dollar waard vanwege de gedwongen verkoop aan Binance. Hierdoor wordt het gros van het vermogen van Bankman-Fried weggevaagd.

Plotselinge verliezen van deze omvang komen vaker voor bij miljardairs, maar nog nooit heeft een miljardair binnen één dag afscheid genomen van zo'n gigantisch deel van zijn fortuin. CEO Mark Zuckerberg van Meta verloor op 3 februari dit jaar in een dag 29 miljard dollar, maar zijn resterende vermogen werd die dag nog steeds geschat op ruim 84 miljard dollar.

De verliezen van Bankman-Fried volgen op de cryptocrash van eerder dit jaar. Changpeng Zhao, de oprichter van Binance, verloor dit jaar ruim 79 miljard dollar van zijn fortuin als gevolg van deze crash, blijkt uit gegevens van de Bloomberg Billionaire Index.

Bitcoin verlies fors

Cryptomunt bitcoin is dinsdag flink wat van zijn waarde kwijtgeraakt. De digitale munt verloor bijna 15 procent waardoor hij onder de 17.500 dollar zakte. Woensdagochtend noteerde de bitcoin weer iets boven de 18.000 dollar.

Tokens als ether, polkadot en avalanche daalden elk met meer dan 14 procent. Solana en dogecoin verloren ruim een kwart. FTT, de zogeheten utilitytoken van FTX zakte meer dan 75 procent.

De kwestie rond FTX en Binance zorgde bij sommige handelaren voor herinneringen naar de eerdere problemen rondom Celsius, de cryptokredietverstrekker die eerder dit jaar ten onder ging. Ook andere bedrijven werden geraakt door die marktcrash.

LEES OOK: Crypto gaat niet meer weg, erkent toezichthouder DNB: focus komt te liggen op veilig gebruik