• De groei van gedecentraliseerde financiële diensten op het cryptoplatform Ethereum oogt op het eerste gezicht indrukwekkend.
  • Maar de cijfers worden vertekend door de sterke koersstijging van ether, de cryptomunt die bij het Ethereum-netwerk hoort.
  • Analisten van zakenbank JPMorgan wijzen erop dat de feitelijke activiteit rond geautomatiseerde financiële transacties zeer bescheiden blijft.
  • Lees ook: Deze 3 ‘proof-of-stake’ altcoins zijn volgens een blockchainexpert kansrijk op lange termijn

Gedecentraliseerde financiële diensten op cryptofora lijken explosief te groeien, als je kijkt naar het geld dat erin omgaat. Maar de opkomst is minder indrukwekkend dan je op het eerste gezicht zou denken, schrijven analisten van zaken bank JPMorgan in een recent rapport.

Volgens de analisten van JPMorgan is het geld dat rondgaat in DeFi (decentralised finance) op het cryptoplatform Ethereum gestegen naar bijna 200 miljard Amerikaanse dollar vandaag de dag, terwijl het nog maar 20 miljard dollar een jaar geleden was.

Onder ‘decentralised finance’ vallen transacies op cryptonnetwerken zoals het verstrekken van leningen waarbij er geen intermediair zoals een bank meer aan te pas komt. Gebruikers zetten hiervoor zogenoemde ‘smart contracts’ in. Dat zijn stukjes computercode waarin een financiële afspraak wordt vastgelegd en vervolgens automatisch wordt uitgevoerd.

“De indrukwekkende groei weerspiegelt vooral het feit dat de koers van cryptomunt ether is gestegen met duizend procent in het afgelopen jaar,” schrijft JPMorgan.

Wanneer je kijkt naar het volume van ethermunten die worden gebruikt bij DeFi-transacties, zie je een aantal tussen de 35 miljoen en 40 miljoen munten sinds november vorig jaar, aldus de bank. "Met andere woorden: de groei van DeFi activiteiten is veel minder indrukwekkend in termen van volume als je corrigeert voor prijseffecten."

JPMorgan schat dat DeFi dit jaar met zo'n 50 procent is gegroeid.

Toepassingen in de cryptowereld omvatten naast leningen ook de handel in digitale vermogenstitels, derivaten, verzekeringen en zelfs beheer van cryptovermogen. DeFi-toepassingen zijn populair bij professionele cryptobeleggers, maar worden door gewone beleggers nog nauwelijks gebruikt, zegt JPMorgan.

"Er is geen twijfel over dat DeFi in de kinderschoenen staat en dus veel potentieel heeft om te groeien. Maar voordat het algemeen wordt geaccepteerd moeten er meerdere horden genomen worden."

Tot de obstakels voor bredere toepassing behoren de kwetsbaarheid voor hacks en cyberaanvallen, problemen bij het maken van een heldere afweging tussen risico en rendement, en de worsteling van toezichthouders om de technische aspecten en risico's te doorgronden.

"Het afdwingen van KYC (know-your-customer) en checks tegen het witwassen van geld is een noodzakelijke eerste stap. De belangrijkste horde is echter de perceptie dat regelgeving onvoldoende effect zou kunnen hebben op DeFi. Dat kan ervoor zorgen dat toezichthouders dwars gaan liggen bij bredere toepassingen", schrijft JPMorgan.

LEES OOK: Cryptomiljonair waarschuwt: mensen steken ‘gevaarlijke’ sommen geld in crypto – dit kun je beter doen als beginnende cryptobelegger