Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:14

Europese beurzen begonnen maandag flink lager aan de handelsweek en in lijn daarmee zakte ook de cryptomarkt flink weg. De bitcoin noteerde maandagochtend 10 procent lager op iets minder dan 25.000 dollar. Ook andere cryptomunten verloren fors.

Het perspectief van aanhoudend hoge inflatie en centrale banken die gedwongen worden om rentes te verhogen doet financiële markten geen goed.

De hoge inflatie brengt consumenten in het nauw, aangezien ze zich in toenemende mate moeten beperken tot noodzakelijke uitgaven voor voeding en energie, waarbij andere aankopen sneller worden uitgesteld. Tegelijk dwingt de hoge inflatie centrale banken tot ingrijpen, waarbij renteverhogingen bedoeld zijn op de economische vraag en daarmee ook prijsstijgingen af te remmen.

De vraag is uiteraard hoe dit alles uitpakt voor de economische groei, maar voor beursgenoteerde bedrijven is dit alles geen goed nieuws. Aan de kostenkant kampen ze met hogere inkoopkosten (dure grondstoffen) en financieringskosten (hogere rentes) en aan de omzetkant dreigt minder vraag voor sectoren die geen essentiële basisproducten verkopen.

Beleggers anticiperen hierop door meer risicovolle beleggingen, zoals aandelen, te beperken. En dit straalt ook af op de cryptomarkt, die als een zeer risicovolle beleggingscategorie geldt.

Vrijdag eindigden de beurzen in New York fors lager en maandag volgden Aziatische en Europese beurzen met een negatieve opening.

AEX en bitcoin hard omlaag

De AEX-index noteerde in de vroege handel 2,4 procent lager op 665 punten. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway zakte liefst 11 procent.

Betalingsbedrijf Adyen verloor meer dan 5 procent. Alle 25 fondsen in de AEX-index stonden in de min. Supermarktconcern Ahold Delhaize hield het verlies beperkt tot 0,3 procent.

Lees ook: Beleggen in crypto? ‘Dit is een snelle jongenswereld. Ik zoek bewust de niche van de vrouwen op

Op de cryptomarkt is de bitcoin in een week tijd met meer dan 20 procent gedaald. De nummer twee op de markt, ether, heeft een verlies van 32 procent achter de kiezen over een periode van zeven dagen. Maandag noteerde ether, dat bij het Ethereum-platform hoort, iets onder de 1.300 dollar.

Onder meer de site Coindesk verwijst als directe aanleiding voor de daling op de cryptomarkt naar een aankondiging van cryptokredietverlener Celsius. Dit bedrijf staakte maandag de activiteiten voor het uitlenen van cryptovaluta wegens "extreme marktcondities".

Het handelsbedrijf heeft maandag de accounts van klanten bevroren, zodat die niet meer bij hun vermogen kunnen en zegt hard bezig te zijn om een oplossing te komen en verplichtingen aan klanten na te komen.

De cryptomunt Celsius noteerde maandag ruim 50 procent lager.

Onder de grotere zogenoemde altcoins op de cryptomarkt waren er flinke verliezen voor onder meer de sol van cryptoplatform Solana (-16 procent op dagbasis), maar ook voor de ludieke dogecoin (-13 procent op dagbasis). Hieronder het lijstje van de situatie bij de tien grootste cryptomunten.

LEES OOK: Beurs en centrale bankiers wéér verrast door de hardnekkigheid van de inflatie: komende week wordt het spannend