• Het Amsterdamse cryptobedrijf AMDAX is als eerste in Nederland opgenomen in een speciaal register van toezichthouder DNB.
  • Het register is bedoeld om cryptobedrijven beter te reguleren.
  • Directeur Lucas Wensing AMDAX ziet nog altijd veel onwetendheid over de bitcoin.
  • Hij verwacht dat cryptomunten in het eerste kwartaal van 2021 recordwaardes aantikken.

Het Amsterdamse cryptobedrijf AMDAX is door financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) als eerste bedrijf in het speciale register voor dienstverleners in cryptovaluta opgenomen, zo werd woensdag bekend.

AMDAX helpt klanten bij het handelen in cryptomunten als de bitcoin en de bewaring ervan.

Sinds mei is registratie bij DNB verplicht voor alle bedrijven die in Nederland diensten leveren voor het wisselen of opslaan van bitcoins en andere cryptomunten. Dit toezicht is vooral bedoeld om witwassen via virtuele munten tegen te gaan.

Om een registratie bij DNB te krijgen moeten bedrijven onder andere aangeven waar hun klanten het ingelegde geld vandaan hebben.

AMDAX valt door de inschrijving niet onder het zogenoemde prudentieel toezicht van de DNB. De toezichthouder let alleen op het toepassen van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft).

Directeur Lucas Wensing van AMDAX hoopt dat cryptomunten breder worden geaccepteerd als betrouwbare investering. Hij wijst er tegenover Business Insider op dat investeerders met interesse voor bitcoins voorheen hun heil moesten zoeken tot ongereguleerde markten.

AMDAX is vooralsnog het enige cryptobedrijf met DNB-registratie. Wat doen jullie anders dan de concurrentie?

Wensing: "Ons bedrijf is begonnen toen in Europa al de keuze was gemaakt om crypto niet te gaan verbieden maar juist te reguleren. Dit is opgenomen in de Anti-Money Laundering Directive 5, een richtlijn die witwassen in Europa aan banden moet leggen. Deze directive is ook geïmplementeerd in Nederlandse wetgeving. Omdat wij zijn gestart met de regelgeving in ons achterhoofd, zijn wij sinds 2019 hierop voorbereid. Daarom konden wij ongelofelijk snel de benodigde stukken indienen toen dit vanaf 21 mei mogelijk werd."

"Dat wij als eerste deze registratie zouden krijgen, had ik eigenlijk niet verwacht omdat andere partijen al langer actief zijn. Maar bij deze wetgeving wordt niet alleen gekeken naar het beleid en het vermogen, maar ook de geschiktheid van het bestuur wordt beoordeeld. Ik denk dat dit lastiger is dan de meeste partijen hadden ingeschat."

Lees meer: Nederlandse cryptobedrijfjes stoppen – de strenge regels om witwassen tegen te gaan kosten te veel geld

Wat betekent voldoen aan antiwitwasregels in de praktijk qua privacy en anonimiteit als klanten via AMDAX handelen in crypto?

"Bij het aanmeldproces wordt natuurlijk de identiteit van de klant gecontroleerd en wordt gekeken waar het kapitaal vandaan komt. Daarnaast wordt, als iemand klant is, aan transactiemonitoring gedaan. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de registratie. Maar ook wordt voortdurend gecheckt of iemand niet op een sanctielijst staat. Dit om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen."

"In de praktijk is de herkomst van het geld vaak goed aan te tonen. Bij een klant met enkele tienduizenden euro's gaat het meestal om spaargeld. Maar wij hebben nu bijvoorbeeld ook een klant die eerst altijd in appartementen investeerde, maar nu regelmatig bedragen belegt in bitcoin. Dat gaat dan via een bv en dan moet je in de jaarcijfers duiken. Dit checken ligt vooral aan de situatie en is altijd maatwerk. Belangrijk is wel dat je je klant goed moet kennen."

Foto: AMDAX
Foto: AMDAX

Moet je als klant bij AMDAX het beleggen in cryptomunten door specialisten van AMDAX laten doen of kan je ook zelf handelen?

"Dat kan allebei. Sommige klanten willen het liever zelf doen bij een koers die ze aanstaat, anderen geven ons opdracht om dit te doen bij een bepaalde prijs of om periodiek in plukjes bij te kopen."

Om bij AMDAX te kunnen investeren, moet voor minimaal 2,5 bitcoin worden ingelegd. Met de huidige koers is dat ruim 22.500 euro. Waarom is voor deze ondergrens gekozen?

"Wij richten ons op de wat serieuzere beleggers die bij de huidige financiële instellingen niet voldoende hun weg kunnen vinden naar de cryptomarkt. Ze zijn nog niet echt blootgesteld aan bitcoin en weten er nog weinig van. Maar crypto is enorm gegroeid en het is de best renderende asset van de laatste tien jaar. Op de vastgoedmarkt en aandelenmarkten is wat oververhitting ontstaan. In Europa en de Verenigde Staten wordt veel geld bijgedrukt waardoor de waarde van geld snel veel minder wordt. Daarom wordt naar andere soorten investeringen gekeken."

Melvin Lazeron (l), Valentino Cremona (m),  en Lucas Wensing (r) van AMDAX. Foto: AMDAX
Melvin Lazeron (l), Valentino Cremona (m), en Lucas Wensing (r) van AMDAX. Foto: AMDAX

Als je een brede beleggingsportefeuille hebt met aandelen en obligaties, welk percentage van je vermogen is volgens jullie verstandig om in crypto te steken?

"Dat is altijd een afweging van risico en rendement. Dat had je een paar jaar geleden ook toen het risico heel hoog was. Toen werd aangeraden om 1 tot 2 procent van je vermogen te investeren in crypto, omdat je daarmee toch nog een significante impact kan hebben op je rendement. Nu zie ik klanten 5 tot 10 procent van hun vermogen in crypto investeren."

"Er zijn nog steeds veel fluctuaties, maar de volatiliteit neemt uiteindelijk ook weer af. Sinds 2017 is er sprake van een dalende markt, maar nu staan wij aan de vooravond van nieuwe groei. Ik verwacht in het eerste kwartaal van 2021 weer recordwaardes."

"Hoeveel geld je zelf in cryptomunten moet stoppen, hangt ook af van je kennis. Als je er bijna niets over weet, dan is het risico groot. Laat je goed informeren. Dat is ook wel een generatieding. Oudere beleggers staan er niet zo voor open, maar hun zoon of dochter wel."

"Daarnaast is er ook veel angst en onkunde over crypto door berichten over scams en hacks. Anders dan bij consumentenbedrijven proberen wij juist uit te leggen wat bitcoin precies is en dat het er is voor de lange termijn. Veel mensen denken bij bitcoin aan criminaliteit. Maar als het alleen maar kommer en kwel is, waarom is het er dan nog steeds? Inmiddels bestaat bitcoin al twaalf jaar en is het een volwassen kerel aan het worden."

Lees meer over crypto: