• Het rendement van de bitcoin was de afgelopen vijf jaar ruim 70 keer zo groot als het gemiddelde beursrendement, staat in een ronkend persbericht van beleggingssite Buyshares.
  • Maar als je de periode waar je naar kijkt halveert, kom je op een verlies van ruim 40 procent uit.
  • Bij het bepalen van beleggingsrendementen is de periode die je kiest van groot belang.

Wie vijf jaar geleden bitcoins kocht, heeft goed kunnen verdienen. Fans van de digitale munt wijzen daar dan ook graag op.

Zo stelt de Britse beleggingssite Buyshares dat het rendement van investeringen in bitcoin over de afgelopen vijf jaar meer dan 70 keer zo hoog is als het gemiddelde rendement van vijf belangrijke aandelenindices.

Maar als je de periode waarover je het rendement berekent halveert, verandert dat in een verlies van ruim 40 procent, terwijl de Amerikaanse Nasdaq-index in diezelfde periode juist meer dan 40 procent omhoog is gegaan. 

In een ronkend persbericht met bijbehorende grafiek stelt Buyshares dat de rendementen op aandelen de afgelopen vijf jaar in het niet vallen bij die van de bitcoin. Tussen 26 juni 2015 en 26 juni 2020 steeg de bitcoin van 257,06 dollar naar 9.143,58 dollar. Een stijging van liefst 3.456,98 procent!

In diezelfde periode stegen vijf belangrijke beursindices gemiddeld met iets meer dan 49 procent, waardoor investeringen in bitcoin dus ruim 70 keer zoveel opleverden.

De toonaangevende Nasdaq-index voor technologiebedrijven klom de afgelopen vijf jaar bijna 100 procent, maar daar zit de bitcoin dus ook nog altijd ruim 35 keer boven.

Beursrendement: welke periode kies je?

Bij het bepalen van het beleggingsrendement is de periode die je bekijkt van groot belang. Voor de sterk in waarde schommelende bitcoin geldt dat al helemaal. Want het torenhoge rendement over vijf jaar verandert in een fors verlies als we die periode halveren.

Ongeveer 2,5 jaar geleden stond de bitcoin namelijk op een extreem hoog niveau. Op 25 december 2017 stond de digitale munt op 15.738 dollar. Gemeten vanaf dat moment is het rendement ruim 41 procent negatief.

Infographic: Markets Insider
Infographic: Markets Insider

In diezelfde periode steeg de toonaangevende Amerikaanse beursindex Nasdaq van 6.939 punten naar 9.899 punten, een stijging van ruim 42 procent.

Omdat de bitcoingekte 2,5 jaar geleden een piekniveau bereikte, is het moment van instappen juist in die periode erg bepalend geweest.

Wie in november 2017 bitcoins kocht in plaats van in december van dat jaar heeft een heel ander rendement.

Zo stond de bitcoin op 20 november 2017 nog op 9.317 dollar. Dat is vergelijkbaar met de iets meer dan 9.000 dollar van nu. Daarmee zou je rond de 0 procent rendement hebben behaald.

En weer een maand eerder, in oktober 2017, stond de bitcoin op 5.770 dollar en rolt er weer een fors rendement van 58 procent uit de berekeningen.

Door te spelen met de periode van het instapmoment is bij de bitcoin vrijwel elke gewenste uitkomst mogelijk. Ruim 70 keer zoveel rendement over de afgelopen vijf jaar dan de beurs zegt daarom erg weinig. En al helemaal niet met het oog op toekomstige ontwikkelingen.

Lees meer over bitcoin en andere digitale munten: