• Redacteur Mikhaila Friel van Business Insider boekte met haar partner een vakantie op het cruiseschip Arvia, een van de grootste ter wereld.
  • Ze heeft genoten van de reis, maar had wel last van de drukte aan boord.
  • De volgende keer kiest ze waarschijnlijk een kleiner schip met minder gasten of gaat ze in het laagseizoen op vakantie.
  • Lees ook: Dit is het grootste cruiseschip ter wereld: met plaats voor ruim 7.500 passagiers

Eerder deze maand gingen mijn partner en ik op een cruisevakantie. Het schip, de Arvia, biedt plaats aan 5.200 gasten en is daarmee een van de grootse cruiseschepen ter wereld.

De Britse cruiserederij P&O liet het schip vorig jaar te water. De Arvia telt 19 dekken, 30 bars en restaurants, en heeft zelfs een hindernisbaan aan boord.

De Arvia van de Britse cruiserederij P&O. Foto: Picture alliance/Getty Images

Het schip maakte een rondje in de Cariben. We stopten in Tortola, de Dominicaanse Republiek, Sint Maarten, Antigua, Saint Kitts, Martinique, Saint Lucia en Barbados.

Voor mijn partner was het de eerste keer op een cruiseschip. Zelf had ik twee jaar eerder al eens op een veel kleiner schip meegevaren in Noord-Europa.

We hadden het enorm naar ons zin in de Cariben en genoten van het gevarieerde eten en het entertainment aan boord. Maar er kleven ook enkele nadelen aan een vakantie op een van de drukste cruiseschepen ter wereld in het hoogseizoen.

Het was moeilijk om een ligstoel bij het zwembad of een tafel in een restaurant te bemachtigen

Ondanks de enorme omvang van de Arvia, het schip is ruim 340 meter lang, voelden veel delen van de boot overvol aan.

Dat kan komen doordat we in het hoogseizoen op vakantie gingen: van 9 tot 23 december.

De vier hoofdzwembaden van het schip zaten vaak bomvol. Een aantal keer zag ik mensen ruziën over ligstoelen. De restaurants hadden ook nauwelijks plek.

De 'infinity pool' van de Arvia. Foto: Mikhaila Friel/Business Insider

Ik had me verheugd op de twee feestavonden op het schip. Gasten werd gevraagd zich formeel te kleden en we werden getrakteerd op een vijfgangenmenu van de beroemde tv- en sterrenchef Marco Pierre White.

Toen we voor we voor de feestavonden een tafel probeerden te reserveren, kregen we te horen dat de twee restaurants die het specialiteitenmenu serveerden, al enkele dagen van tevoren volgeboekt waren.

Dit was een verrassing voor mij, want tijdens mijn vorige cruise op de Queen Elizabeth van rederij Cunard in oktober 2021 hadden alle gasten tafels toegewezen gekregen op de feestavonden. Wel was dit een veel kleinere cruise.

Volgens een woordvoerder van P&O kunnen de specialiteitenrestaurants op de Arvia twee weken van tevoren geboekt worden. Op de dag zelf kan dit ook nog, maar doen moet er dus wel plek zijn.

Redacteur Mikhaila Friel tijdens een van de feestavonden op de Arvia. Foto: Mikhaile Friel/Business Insider

Mijn partner en ik kwamen op een wachtlijst terecht. Een paar uur later dan de gasten die gereserveerd hadden, konden ook wij beginnen aan onze maaltijd.

Ik ben blij dat alles is goed gekomen, maar de onzekerheid over het verkrijgen van een tafel leverde wel veel stress op.

Het was lastig om vrienden te maken aan boord van zo'n groot schip

Aan boord van de Arvia was er altijd wel iets nieuws en spannends te doen. Denk aan dineren in de verschillende restaurants, luisteren naar livemuziek of een gokje wagen in het casino.

Wel hadden we moeite met vrienden maken. Natuurlijk waren er genoeg gelegenheden om mensen te ontmoeten. Maar vanwege de omvang het schip en het grote aantal passagiers, loop je elkaar niet gauw nog eens tegen het lijf.  

De volgende keer zal ik waarschijnlijk kiezen voor een kleiner cruiseschip, voor een meer ontspannen ervaring. Dat, of een vakantie boeken in het laagseizoen.

LEES OOK: Monsterlijk grote, nieuwe cruiseschepen zien eruit als drijvende pretparken: de ‘Aqua’ van Norwegian Cruise krijgt een waterglijbaan van 3 verdiepingen