De Crownstone is een slim stopcontact. Afhankelijk van wie er in de buurt zijn, kan de Crownstone apparaten aan- of uitschakelen en lampen dimmen. Hij weet ook welk apparaat wordt ingeplugd of aangezet, zodat je met je mobiele telefoon kunt bijhouden wanneer er wordt aangebeld, hoe laat de tv wordt uitgezet of wanneer de koelkast ermee stopt.

Wat je daaraan hebt? Volgens de makers van het product, de Rotterdamse startup DoBots, verhoogt de Crownstone je wooncomfort en verlaagt hij je stroomrekening. Als je even boodschappen gaat doen, hoef je niet zelf elk apparaat en elke lamp uit te doen.

De Crownstone vervangt dimmers, standby-killers, iBeacons, wake-up lights, timers en slimme meter, somt CEO Hans Abbink op. “We willen een huis dat jou begrijpt. Je huis weet dat jij er bent en zet bijvoorbeeld het licht aan zoals jij het wil. Dat betekent dat een kamer leert welke apparaten aan moeten als je binnenkomt. Dat noem ik geen domotica meer, dat is een robot waar je in kunt wonen.”

Om het goed te laten werken, moet je wel altijd met je smartphone door het huis lopen, of in ieder geval met iets waar bluetooth in zit, zoals het fitnessarmbandje Fitbit. Er zijn twee smaken: je kunt de Crownstone onzichtbaar inbouwen in je wandcontactdoos en hij is beschikbaar als aparte stekker.

Kickstarter-campagne

De Crownstone is nu te krijgen in de voorverkoop via een Kickstarter-campagne. Het streefbedrag van die campagne is twee ton, maar de teller staat met nog iets meer dan een maand te gaan op 67.000 euro. Is het misschien een lastig product om te verkopen? “Nu is de doelgroep nog beperkt tot mensen die lasdozen open durven te maken. Dat we toe willen naar een huis dat zelf leert van jouw gewoontes, moet ik nog wel uitleggen. Dat moet wel gaan lukken als we naar een grotere markt willen gaan dan alleen de techneuten.”

Is de prijs niet ook een obstakel? Een kit met twee stekkers of drie inbouw-Crownstones kost 75 euro exclusief btw. De prijs in de winkel wordt 60 euro per stuk, inclusief btw. Wie alle lampen en apparaten in zijn huis telt, zit zo op twintig à dertig stuks. Een flinke investering, geeft Abbink toe. “Je kunt nu op onze Kickstarter-pagina dertig Crownstones krijgen voor 690 euro. Ze zijn de helft goedkoper dan wat je verder aan slimme stekkers kunt krijgen, en er zit veel meer functionaliteit in. En je kunt natuurlijk ook beginnen met alleen je huiskamer of slaapkamer, of de wc.”

Volgens Abbink haal je de kosten er vanzelf uit doordat de Crownstones werken als standby-killer. Tv's en spelcomputers vreten immers energie, óók als ze uit staan.”

Certificering

DoBots wil de slimme stekkers gaan uitleveren vanaf september 2016. Maar voordat de Crownstones daadwerkelijk op de markt gebracht kunnen worden, moeten ze wel eerst het stempel 'veilig' krijgen. CE- en FCC-certificering is een duur proces. De Kickstarter-campagne moet die kosten én de eerste productiekosten dekken.

Maar wat nu als de campagne zijn doel niet haalt? Gaat het feest dan niet door? Abbink lacht een beetje: “We gaan toch wel door hoor. We hebben al business aan de bedrijvenkant.” Waarom was een Kickstarter dan belangrijk? “Het is natuurlijk belangrijk dat we ons doel halen. Maar we zijn ermee begonnen om te laten zien dat we zo ver zijn, om onze ideeën goed bekend te maken.”

Startupmachine

Hans Abbink is oprichter van Almende, een “researchclub tussen bedrijfsleven en onderzoeksinstelilngen in”. Uit Almende zijn al een stuk of zes bedrijven voortgekomen, die voornamelijk doen in software en artificiële intelligentie. Eén onderneming zit in de logistiek, met software om pakketjes te volgen. Een andere spin-off verzorgt ICT waarmee bedrijven in de gaten kunnen houden waar mensen zijn, bijvoorbeeld om te zien of er genoeg BHV'ers aanwezig zijn.

Het kantoor van Almende aan het Westplein in Rotterdam is nu voor een groot deel ingeruimd voor de nieuwste startup DoBots, dat zich vooral richt op Internet of Things (IoT), robotica en big data. Op de zolder wordt geknutseld met hardware. Er staan soldeerbouten, oscilloscopen, een 3D-printer en een kleine hovercraft van piepschuim die half af is. Eén verdieping lager wordt software geschreven voor de Crowstone.

Een man of zes werkten er het afgelopen anderhalf jaar aan de ontwikkeling van Crownstone. Samen met de kosten voor materialen en het produceren van prototypes komen de investeringen op “een kleine miljoen of zo”, aldus Abbink. “Dat hebben we gedeeltelijk gefinancierd door projecten te doen en verder hebben we zelf gedragen. Dat is de formule met Almende, dat we van daaruit dingen kunnen opstarten.”

Net als eerdere spin-offs zal het bedrijf als het eenmaal volwassen is een eigen plek moeten gaan zoeken, legt Abbink uit. “Alle bedrijven worden eruit gegooid. Volgend jaar zal het wel vertrekken.”

Indoor track en tracing

Crownstone zal er ook wel komen voor bedrijven, zij het in een andere vorm. In grotere gebouwen kun je zo mensen lokaliseren en volgen. “Dat is een stevige markt”, aldus Hans Abbink. “Ik denk dat het niet zo heel lang duurt voordat alle gebouwen indoor track en tracing hebben”.

Dat is handig voor de beveiliging, maar ook om een gebouw goed te kunnen ontruimen, economisch te bezetten en efficiënt schoon te maken. Als je ziet dat een toilet zelden wordt gebruikt, dan hoef je het ook minder vaak schoon te maken. Apparaten volgen kan ook. Handig voor ziekenhuizen, waar infuuspompen steeds kwijt schijnen te zijn.

Ook al zijn de prototypes af, de ontwikkeling van Crownstone gaat dan ook gewoon door. In Rotterdam maar ook daarbuiten, want alles wat DoBots maakt is open source. “Als jij in de kamer zit en ik kom binnen, is het dan wel zo leuk als het licht helemaal verandert? Ik kan me nu voorstellen dat degene die er het eerst is het bepaalt, maar die etiquette moeten we nog een beetje verder uitproberen.”