De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock, een van de grootste aandeelhouders van Credit Suisse, denkt na over een bod op de geplaagde Zwitserse bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden, die aangeven dat BlackRock daarmee een overname door de Zwitserse bank UBS wil voorkomen.

BlackRock zou volgens de bronnen een aantal opties evalueren, waarin wordt samengewerkt met andere investeerders. Daaruit zou een bod kunnen komen op enkele delen van het bedrijf. BlackRock heeft zijn voornemen inmiddels kenbaar gemaakt aan Credit Suisse, maar de bank weigerde commentaar te geven, meldt Financial Times.

Later ontkende een woordvoerder van BlackRock aan persbureau Bloomberg dat er wordt gewerkt aan een overnamebod. “BlackRock neemt niet deel aan plannen om Credit Suisse geheel of gedeeltelijk over te nemen en heeft daar ook geen belangstelling voor”, verklaarde de woordvoerder.

UBS al in gesprek met Credit Suisse

Eerder meldde dezelfde krant al dat UBS gesprekken voert met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname. Ook dit op basis van bronnen met kennis van de gesprekken.

Volgens de krant willen de Zwitserse autoriteiten dat door een fusie het vertrouwen in de bankensector van het Alpenland wordt hersteld. Er zou dit weekend onder leiding van de Zwitserse centrale bank en de financiële toezichthouder Finma nog meer overleg zijn.

Het is volgens de Financial Times niet zeker dat er een deal wordt gesloten tussen Credit Suisse en UBS, dat wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers. UBS is de grootste bank van Zwitserland.

Op de aandelenbeurzen is er grote onrust ontstaan rond Credit Suisse na het omvallen van verschillende regionale banken in de Verenigde Staten. De Zwitserse centrale bank heeft al miljarden aan steun toegezegd aan Credit Suisse.

Maar de onrust laaide vrijdag weer op want het aandeel van de 167 jaar oude bank ging hard omlaag op de beurs in Zürich. Reuters meldde dat minstens vier grote banken waaronder het Franse Société Générale en Deutsche Bank hun handelstransacties met Credit Suisse hebben beperkt.

Aandelen banken onder druk in Europa

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag omlaag, waarmee de forse koerswinsten van een dag eerder voor een deel werden ingeleverd. De

De AEX eindigde uiteindelijk 0,6 procent in het rood op 722,43 punten. Eerder op de dag liet de hoofdgraadmeter op het Damrak nog winst zien. De MidKap zakte 1,1 procent tot 935,41 punten. Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,4 procent in.

De Zwitserse SMI-index daalde 1 procent, mede door een daling van ruim 8 procent van Credit Suisse. Op donderdag steeg het aandeel juist nog sterk door het nieuws dat de bank gebruik zal maken van steun van de Zwitserse centrale bank.

Boze beleggers in de Verenigde Staten hebben Credit Suisse inmiddels aangeklaagd. Ze beweren dat de bank de eigen bedrijfsvoering te rooskleurig heeft weergegeven in het jaarverslag over 2021.

In de AEX bungelde ING onderaan met een min van 3,6 procent. Dat kan ook te maken hebben met het bericht dat de Poolse dochter ING Bank Slaski van plan is geen dividend uit te keren op verzoek van de Poolse overheid.

Verzekeraar Aegon had het ook lastig met een min van 3 procent. In Frankfurt gingen Deutsche Bank en Commerzbank tot 3,5 procent onderuit en in Parijs zakte BNP Paribas 2 procent.

Amerikaanse beurzen met verlies het weekend in

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan na een zeer turbulente handelsweek door de onrust in de bankensector. De banken op Wall Street kwamen weer onder druk te staan met een zeer scherpe koersdaling voor de regionale First Republic Bank. Pakketbezorger FedEx was juist een positieve uitschieter dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar.

De Dow-Jonesindex sloot met een min van 1,2 procent op 31.861,98 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 3.916,64 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 11.630,52 punten.

First Republic Bank kelderde bijna 33 procent. De bank uit Californië veerde donderdag nog op na een steunactie van verschillende grote Amerikaanse banken voor de wankele regionale bank. First Republic Bank kreeg 30 miljard dollar op zijn rekeningen gestort door elf grote banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Maar First Republic Bank liet weten geen dividend meer uit te keren.

Andere regionale banken als PacWest Bancorp en Western Alliance Bancorp verloren tot 19 procent. De grote banken JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo zakten tot 4 procent.

LEES OOK: Crypto-ondernemers hebben na het omvallen van SVB, Silvergate en Signature steeds minder mogelijkheden om te bankieren: dit doen ze met hun geld