De Zwitserse bank Credit Suisse heeft flinke kritiek gekregen van Amerikaanse toezichthouders, zo bleek dinsdag bij de publicatie van het jaarverslag over 2022.

De publicatie van het jaarverslag werd afgelopen week vertraagd doordat de Zwitserse bank moest reageren op vragen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

In het jaarverslag schrijft Credit Suisse nu dat er “materiële zwaktes” zijn gevonden bij de controle op de rapportage van cijfers in de afgelopen twee jaar, zo meldt persbureau Bloomberg.

Credit Suisse heeft beloofd de controleprocedures op de financiële rapportage te verbeteren. Tegelijk claimt de bank dat de financiële verslaggeving over 2021 en 2022 een getrouw beeld geeft van de financiële conditie van de grootbank.

Onrust bij klanten van Credit Suisse

Klanten van Credit Suisse blijven geld van hun rekeningen halen, wegens zorgen over de toekomst van de geplaagde bank. Volgens het bankconcern hield de zogeheten uitstroom deze maand aan, ondanks dat er een grote campagne is gestart om het spaargeld van klanten terug te winnen.

"De uitstroom van klanten, op ongekende niveaus begin oktober, is deze maand niet teruggedraaid, maar is gestabiliseerd op veel lagere niveaus", staat in het dinsdag verschenen jaarverslag van Credit Suisse.

In november haalden klanten voor omgerekend 87 miljard euro van hun rekeningen bij de vermogensbeheertak van de bank. Dat gebeurde na een stortvloed aan berichten op sociale media over de financiële gezondheid van de bank.

De Zwitserse bank leed vorig jaar zijn grootste jaarverlies sinds de financiële crisis van 2008, zo werd vorige maand bekend. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Ook had Credit Suisse te maken met een reeks kostbare schandalen. Het nettoverlies bedroeg 7,3 miljard Zwitserse frank, omgerekend 7,4 miljard euro.

Het concern verloor miljarden door schandalen die ook de reputatie ernstig hebben geschaad. Zo deed Credit Suisse zaken met investeringsfonds Archegos en de financieringsmaatschappij Greensill, die omvielen door risicovol gedrag. Credit Suisse hoopt in 2024 weer winstgevend te zijn.

LEES OOK: Het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank is volgens sommige beursexperts het signaal dat de ‘superzeepbel’ eindelijk gaat knappen