Mkb-adviesorganisatie Credion haalt samen met zusterbedrijf Fundion 8 miljoen euro op voor een uitbreiding van zijn diensten. Met een nieuwe tak wil het bedrijf ondernemers, financiers en adviseurs aan elkaar koppelen.

Credion geeft aan momenteel jaarlijks 1,5 miljard euro aan financieringen te begeleiden voor mkb-bedrijven. Het bedrijf werkt daarvoor samen met 130 geldverstrekkers.

Groeigeld voor mkb-adviseur Credion

De miljoenen groeigeld zijn afkomstig van PMH Investments en Finch Capital, die elk 30 procent van de aandelen in Credion in handen hebben. Gezamenlijk bezitten deze partijen dus een meerderheidsbelang in Credion. Ook een aantal informal investors en het managementteam hebben geld ingelegd, laat Credion-ceo Carlo van der Weg aan Business Insider weten.

Het kapitaal is bedoeld om de techniek door te ontwikkelen, het platform te vermarkten en te internationaliseren, aldus Van der Weg. Zijn bedrijf is sinds kort actief in België en Van der Weg wil binnen vier jaar uitbreiden naar Duitsland, Frankrijk en Italië.

Mkb'ers die bij Credion aantikken voor bijvoorbeeld een bedrijfslening of hypotheek, worden nu nog direct gekoppeld aan een adviseur. Van der Weg wil ondernemers vanaf eind januari 2023 ook online aan verscheidene financiers en adviseurs koppelen. Het idee is dat zij meerdere financieringsopties kunnen raadplegen en online een aanvraag kunnen indienen.

Mkb-bedrijven tot honderd medewerkers kunnen gebruikmaken van de diensten van Credion, laat de topman weten. Mkb'ers kunnen volgens Van der Weg aankloppen voor verscheidene vormen van financiering, zoals "leningen, kredieten en andere vormen van risicokapitaal".

Alternatieven voor financiering van het mkb

Het initiatief van Credion sluit aan bij een bredere discussie die er momenteel heerst over de oprichting van een eventuele mkb-bank. Er loopt in Den Haag al jaren een discussie over de vraag of er een speciale bank moet komen die mkb-ondernemers voorziet van financiering.

Zo'n bank zou volgens brancheorganisaties nuttig kunnen zijn, omdat kleine mkb-ondernemers momenteel maar moeilijk aan bankfinanciering zouden komen.

Banken hebben hun regels voor financiering aangescherpt sinds de financiële crisis van 2008. Afgelopen jaar toonde toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer zich nog een tegenstander van het oprichten van een mkb-bank. Die zou "pas opportuun" zijn als "duidelijk sprake is van marktfalen", schreef ze aan de Tweede Kamer.

In de tussentijd zullen kleine ondernemers en mkb'ers met een financieringsvraag dus vaker aan moeten kloppen bij private partijen, zoals naast mkb-financiers ook durfkapitalisten, family offices en andere vermogende particulieren.

LEES OOK: Veel Nederlandse bedrijven ontevreden over ondernemersklimaat: kwart overweegt om activiteiten naar het buitenland te verplaatsen