• Europa is het nieuwe epicentrum van de uitbraak van het coronavirus, met Italië als koploper.
  • Spanje is inmiddels na Italië het land met de meeste bevestigde actieve gevallen.
  • In de VS beginnen de officiële cijfers ook flink op te lopen.
  • Nederlandse cijfers laten een sterk stijgende lijn zien.
  • De precieze omvang van de corona-uitbraak is lastig vast te stellen door verschil in meetmethodes

De verschuiving van het epicentrum van de corona-uitbraak begint goed zichtbaar te worden in de officiële statistieken. Italië en Spanje tellen de meeste actieve gevallen van vastgestelde besmettingen met het coronavirus.

Daarnaast lijkt het erop of de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een inhaalslag maken, met steeds meer vastgestelde besmettingen.

Het totale aantal vastgestelde besmettingen in de wereld bedraagt woensdag meer dan 200.000. Er zijn inmiddels bijna 83.000 meldingen van mensen die zijn genezen, ruim 8.000 doden en ongeveer 113.000 actieve gevallen. Dat blijkt uit data van de site Worldometers.

Het blijft overigens zo dat er aan alle officiële rapportages van bevestigde besmettingen de nodige haken en ogen zitten, omdat er per land verschillen zijn in het aantal tests dat wordt gedaan.

Ook zijn er verschillen in metingen van het aantal genezen personen, waardoor het aantal actieve gevallen altijd een schatting blijft.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt in landen met een stijgende trend waarschijnlijk fors hoger dan het aantal gerapporteerde besmettingen. Zo wordt in Nederland sinds een week alleen gemeten onder groepen met een hoger risico.

Premier Mark Rutte gaf maandag in een toespraak aan dat het doel van de regering is om gecontroleerd groepsimmuniteit op te bouwen.

Over een langere periode is de kans groot dat een groot deel van de Nederlandse bevolking besmet raakt met het coronavirus, waarvan het gros van de gevallen lichte klachten zal hebben.

Actieve besmettingen met het coronavirus in de wereld

Onderstaande grafiek maakt duidelijk dat de wereldwijde trend van actieve gevallen een stijgende lijn vertoont.

De groei van het aantal actieve gevallen buiten China is de belangrijkste reden dat het totale aantal actieve besmettingen in de wereld sinds begin maart weer is gaan stijgen.

Dit is ook te zien in onderstaande grafiek die het aantal gerapporteerde nieuwe  gevallen op dagbasis afzet tegen het aantal gemelde genezingen. Sinds begin maart is het aantal nieuwe gevallen op dagbasis explosief gestegen.

Italië en Spanje zwaarst getroffen, VS begint flink te stijgen

Hieronder geven we voor een aantal landen de ontwikkeling van het aantal gerapporteerde actieve gevallen.

Omdat er flinke meetverschillen zijn tussen landen, moeten de verschillen in aantallen bevestigde besmettingen tussen landen met voorzichtigheid worden bezien.

Lastig is ook dat bijvoorbeeld in Nederland de meetmethode een week is aangepast. Het RIVM test sinds een week vooral groepen met een hoger risico.

Tegelijk meldt het RIVM voor Nederland vooralsnog niet het aantal genezingen per dag, waardoor het cijfer voor actieve gevallen alleen rekening houdt met het aantal overledenen.

In andere landen wordt wel systematisch gerapporteerd hoeveel mensen genezen zijn gemeld.

Er moet dus een slag om de arm worden gehouden bij de exacte aantallen van de gerapporteerde cijfers, maar de trendmatige ontwikkeling geeft wel iets aan over welke kant het opgaat in diverse landen.


Italië: 26.062 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)

coronavirus Italië


Spanje: 10.265 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)


Iran: 9.792 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)


Duitsland: 9.274 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)

coronavirus Duitsland

China: 8.043 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)

coronavirus china

Frankrijk: 6.953 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)

Frankrijk coronavirus

Zuid-Korea: 6.838 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)


Verenigde Staten: 6.196 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)


Verenigd Koninkrijk: 1.814 actieve gevallen (stand per 17 maart 2020)


Nederland: 1.662 actieve gevallen* (stand per 17 maart 2020)

*Actieve gevallen in Nederland wijkt af van andere landen. Het RIVM meldt op dagbasis niet hoeveel genezingen er zijn. Actieve gevallen is daarom het saldo van vastgestelde besmettingen minus het aantal overledenen.


Lees meer over het coronavirus: