• Volgens Soumya Swaminathan, de hoofdwetenschapper van de WHO, is er momenteel geen bewijs dat coronavaccins besmettingen tussen mensen voorkomen.
  • Mensen moeten nog steeds in quarantaine als ze reizen naar andere landen, zelfs al zijn ze gevaccineerd.
  • Amerikaanse vaccinonderzoekers proberen momenteel te achterhalen of de coronavaccins daadwerkelijk de verspreiding van het virus tegengaan of dat ze enkel voorkomen dat mensen ziek worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat mensen die gevaccineerd zijn tegen corona nog steeds in quarantaine moeten wanneer ze reizen, omdat er niet genoeg bewijs is dat de vaccins ook daadwerkelijk de verspreiding van het virus voorkomen.

Dr. Soumya Swaminathan, de hoofdwetenschapper van de WHO, zei op maandag dat de organisatie nog niet heeft vastgesteld of de coronavaccins die momenteel in de Verenigde Staten en Europa worden toegediend besmettingen tussen mensen voorkomen.  

Lees ook: Bijna 1 op 3 zorgmedewerkers wil zich liever niet laten vaccineren tegen het coronavirus – Een deel voelt zich ‘proefkonijn’

“We hebben momenteel nog niet genoeg bewijs van de verschillende vaccins om er zeker van te zijn dat ze infecties voorkomen en dus een verdere verspreiding tegengaan”, zei Swaminathan tijdens een virtuele briefing.

Swaminathan gaf antwoord op de vraag of gevaccineerde mensen nog steeds in quarantaine moeten wanneer ze afreizen naar landen met lagere besmettingscijfers.

“Tot we meer weten, moeten we ervan uitgaan dat ook mensen die gevaccineerd zijn zich aan de maatregelen moeten houden tot er een zekere groepsimmuniteit in de bevolking is opgebouwd.”

Onderzoek naar effectiviteit van coronavaccins

Vorige maand meldde Business Insider US dat Amerikaanse vaccinonderzoekers hopen te achterhalen of de coronavaccins daadwerkelijk de verspreiding van het virus tegengaan of dat ze enkel voorkomen dat mensen ziek worden van corona.

Het antwoord op die vraag zal waarschijnlijk een grote impact hebben op het verloop van de pandemie, omdat het risico van asymptomatische verspreiding kan worden verkleind als de vaccins verdere besmettingen voorkomen.

Dr. Larry Corey, de viroloog die het onderzoeksvoorstel opstelde, zei destijds dat het onderzoek nog steeds wachtte op financiering en de medewerking van de farmaceutische bedrijven die effectieve vaccins hebben ontwikkeld.

Drie verschillende coronavaccins

Drie coronavaccins zijn tot nu toe succesvol gebleken in het voorkomen van (ernstige) ziekteverschijnselen in gevaccineerden.

Twee daarvan, de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, worden al toegediend in de Verenigde Staten en Europa. Het vaccin van AstraZeneca en Oxford University wordt waarschijnlijk volgende week goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk, aldus de Financial Times.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de vaccins van Pfizer en Moderna – van veiligheid tot bijwerkingen

Tal Zaks, de medische baas van Moderna, zei vorige maand dat het waarschijnlijk is dat het vaccin verdere besmettingen zal voorkomen, maar waarschuwde dat er nog niet genoeg bewijs voor was.

“Wanneer we de uitrol van dit vaccin beginnen, zullen we nog niet over genoeg data beschikken om te bewijzen dat dit vaccin besmettingen vermindert”, zei hij tijdens een uitzending van de nieuwsshow Axios on HBO.

“Ik denk dat het belangrijk is dat we ons gedrag niet aanpassen op basis van alleen een vaccinatie.”

LEES OOK: Meeste EU-landen beginnen dit weekend met vaccineren – Nederland begint 8 januari als een van de laatste