Een groot aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei eerder dat zondag, maandag en dinsdag in de meeste EU-landen de vaccinatiecampagnes beginnen.

In Rusland is de vaccinatiecampagne met een eigen Russisch vaccin al op 5 december begonnen. Het land was daarmee het eerste in Europa.

Een groot aantal landen binnen de Europese Unie begint zondag met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus. In Duitsland, Hongarije en Slowakije werden zaterdag al de eerste vaccins toegediend.

Onder meer in Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland begint de vaccinatiecampagne zondag. Ook Roemenië, Tsjechië, Cyprus en Oostenrijk zetten zondag de eerste prikken. Nederland volgt op 8 januari.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei eerder dat zondag, maandag en dinsdag in de meeste EU-landen de vaccinatiecampagnes beginnen. Die zullen overigens overal van beperkte en enigszins symbolische omvang zijn omdat er nog niet heel veel vaccins beschikbaar zijn.

In Duitsland is er geen centrale landelijke start. Elke deelstaat kent zijn startmoment. In de grootste, aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen gebeurt dat zondag symbolisch om 14.00 uur in Düsseldorf. Bewoners en medewerkers van een seniorencentrum in de deelstaat Saksen-Anhalt kregen het middel zaterdag al.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech dat wordt gebruikt, is afgelopen maandag goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.

In Groot-Brittannië worden sinds 8 december al mensen ingeënt met het vaccin van Pfizer. Het middel werd daar op 2 december al goedgekeurd voor gebruik. In Zwitserland worden sinds 23 december prikken tegen corona gezet.

LEES OOK: Coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor Europese Unie – vaccinaties kunnen beginnen