• Nog eens 200 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech worden gekocht door de Europese Commissie.
  • Ook schaft Brussel 150 miljoen extra Modernavaccins aan.
  • Nederland krijgt volgens de huidige planning 19,5 miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech en 6,2 miljoen doses van het Modernavaccin. Daarmee kunnen zo’n 13 miljoen mensen worden ingeënt.

De Europese Commissie koopt nog 200 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook worden 150 miljoen extra vaccins aangekocht van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna. Dat bevestigt een woordvoerder tegen het ANP.

De vaccins van Pfizer en BioNTech worden waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar geleverd aan de 27 landen in de Europese Unie, waaronder Nederland.

Brussel had eerder al 300 miljoen doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech besteld. Van het middel van Moderna waren eerder 160 miljoen doses besteld.

Daarnaast heeft Brussel een optie om nog 100 miljoen doses te bestellen van het vaccin van Pfizer en BioNTech. De Europese Commissie verdeelt de gekochte vaccins onder de 27 landen in de EU.

Nederland krijgt volgens de huidige planning 19,5 miljoen doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech en 6,2 miljoen doses van het Modernavaccin.

Beide middelen moeten twee keer worden toegediend. Dat betekent dat Nederland met die levering ongeveer 13 miljoen mensen kan inenten.

Ook effectief tegen nieuwe mutaties

Het vaccin van Pfizer en BioNTech, genaamd Comirnaty, werd in december als eerste goedgekeurd in Europa. Het vaccin is ook effectief tegen de nieuwe mutaties uit Groot-Brittannië en Zuid-Afrika, zo zeggen de fabrikanten.

Het vaccin van Moderna kwam als tweede vaccin op de Europese markt.

Begin februari gaf de operationeel directer van BioNTech al aan dat de Europese Unie vanaf april versneld 75 miljoen vaccins kan krijgen.

Wereldwijd beloofde BioNTech toen een productiestijging van maar liefst 50 procent. Daarvoor wordt de productiecapaciteit uitgebreid.

Drie vaccins goedgekeurd voor Europa

Tot nu toe zijn drie coronavaccins toegelaten op de Europese markt. Het zijn de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, buigt zich binnenkort over het vaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden. Half maart kan de beoordeling van dat vaccin klaar zijn.

Twee andere vaccins, van Novavax en Curevac, zitten in de laatste fase voor beoordeling.

LEES OOK: Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de vaccins van Pfizer en Moderna – van veiligheid tot bijwerkingen