• Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin van farmaceut Moderna goedgekeurd.
  • Het is het tweede vaccin dat door de EU is goedgekeurd.
  • Uit onderzoek blijkt dat vaccin van Moderna in 94,1 procent van de gevallen bescherming biedt tegen het coronavirus. Bij mensen uit risicogroepen is het voor 90,9 procent effectief.
  • 6,2 miljoen van de 160 miljoen doses die de EU heeft besteld komen naar Nederland. De eerste levering is waarschijnlijk volgende week al.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt positief over het coronavaccin van Moderna. Het is volgens de deskundigen die het hebben beoordeeld veilig en effectief.

Als de Europese Commissie het zwaarwegende advies volgt, mag het middel binnenkort worden toegediend in Nederland en de andere EU-lidstaten. Het is dan het tweede vaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het coronavirus.

6,2 miljoen van de 160 miljoen doses die de EU heeft besteld komen naar Nederland. Vooral verpleeghuisbewoners en thuiswonende ouderen zullen ingeënt worden.

Eerste levering ‘nog beperkt’

De eerste doses van het coronavaccin van Moderna komen waarschijnlijk volgende week binnen. Die levering zal “qua omvang nog beperkt zijn”, laat zorgminister Hugo de Jonge weten.

De Jonge verwacht tussen nu en eind maart in etappes 400.000 doses van het Moderna-vaccin te ontvangen. Daarvan zullen er naar verwachting zo'n 32.000 deze maand binnenkomen. 

De Gezondheidsraad komt op korte termijn met een advies over het Moderna-vaccin. Op basis daarvan wordt bepaald welke groep als eerste in aanmerking komt voor dit vaccin. Begin volgende week wordt bekendgemaakt wanneer het vaccineren met Moderna kan beginnen.

Pfizer/BioNTech-vaccin  al eerder goedgekeurd

Eerder keurde Brussel al het vaccin van Pfizer en BioNTech goed na een positief oordeel van het EMA. Dat middel is woensdag voor het eerst in Nederland gebruikt. Een verpleegkundige kreeg het geïnjecteerd op een priklocatie in Veghel.

Het beoordelingscomité van het EMA sprak maandag ook al over het vaccin van het Amerikaanse Moderna. Toen kwam het nog niet met een eindoordeel, omdat nog niet alle vragen waren beantwoord.

Volgens voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gingen de laatste vragen van het EMA-comité niet gingen over kwaliteit, veiligheid of werkzaamheid van het vaccin. "Het ging over het afstemmen van teksten. Een bijsluiter moet volstrekt helder zijn. Dan kan het gaan over één zin. Daar is men netjes uitgekomen en dat is heel positief."

Lees ook: Coronavaccin van Moderna goedgekeurd in de VS

Bescherming in 94,1 procent van de gevallen

Het vaccin van Moderna beschermt 94,1 procent van de mensen die ermee worden ingeënt. Zij worden niet meer ziek als ze met het coronavirus in aanraking komen, zo is aangetoond in het klinisch onderzoek.

Daar deden wereldwijd 30.000 mensen aan mee. De helft kreeg het echte vaccin, de andere helft een placebo.

Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig, waar in het onderzoek 28 dagen tussen zaten. Vanaf twee weken na de laatste prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het virus.

Bij mensen uit risicogroepen is het vaccin volgens de deskundigen voor 90,9 procent effectief. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met chronische longziekten, hartziekten, obesitas en leverziekten.

Een voordeel van het Moderna-vaccin ten opzichte van dat van concurrent Pfizer/BioNTech is dat het niet bij extreem lage temperaturen hoeft te worden bewaard. Het is 30 dagen houdbaar in een gewone koelkast.

Alleen goedkeuring voor volwassenen

De goedkeuring geldt vooralsnog alleen voor volwassenen. Aan de studie deden geen kinderen mee. Verder is de veiligheid en werkzaamheid bij zwangere vrouwen nog onvoldoende onderzocht.

Zij krijgen het advies om de prik uit te stellen, zo meldt het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze instantie deed namens Nederland mee aan de beoordeling.

"Maar als een zwangere vrouw bijvoorbeeld door onderliggend lijden in de risicogroep valt, kan met de arts overlegd worden om de vaccinatie te overwegen. Er geldt geen negatief advies", benadrukt CBG-voorzitter Ton de Boer.

Het CBG omschrijft de bijwerkingen als "mild en kortdurend". De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de prikplek. "Vermoeidheid en koude rillingen kunnen ook voorkomen, net als koorts, opgezette lymfeklieren, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en overgeven."

Van de mensen die het vaccin kregen, hadden jongeren net wat meer last van bijwerkingen. "Dat komt doordat het afweersysteem van jongeren nog beter werkt dan van ouderen. Het krijgen van de bijwerkingen is een signaal dat het afweersysteem sneller werkt", legt klinische beoordelaar Ingrid Schellens van het CBG uit.

Een kwart van de deelnemers in het onderzoek was ouder dan 65 jaar. Ook bij hen is het vaccin heel effectief.

'Werkt vermoedelijk ook tegen Britse coronavariant'

Het nieuwe coronavaccin van Moderna zal ook gewoon werken tegen de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus, zo is de verwachting aldus CBG-voorzitter Ton de Boer. Dat het vaccin ook deze mutatie effectief bestrijdt, moet nog wel definitief worden bevestigd door nader onderzoek.

Lees meer over vaccinaties: