Voor het eerst in zeven maanden is het aantal startende bedrijven teruggelopen; in januari 2021 waren er 22.448 starters, een daling van 7 procent.

Daar staat tegenover dat het aantal faillissementen nog steeds een dalende lijn vertoont.

De Utrechtse hoogleraar ondernemerschap Erik Stam constateert dat er door de coronacrisis nu echt nog weinig perspectief te zien is.

Voor het eerst in zeven maanden is het aantal startende ondernemers teruggelopen. In januari 2021 waren er 22.448 starters, een daling van 7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

In december vorig jaar begonnen er nog 24.000 nieuwe ondernemers, 19 procent meer dan het jaar ervoor.

In de eerste maand van dit jaar zijn er ook meer bedrijven gestopt dan in enige andere maand van de coronacrisis, zo meldt de Kamer van Koophandel (KVK).

Het aantal ‘stoppers’ nam op jaarbasis wel iets af. Maar het ging met 17.135 stoppende bedrijven in januari wel om het hoogste aantal sinds de start van de crisis.

'Perspectief is nu buitengewoon somber'

"Tot nu toe was er, ondanks de coronacrisis, nog veel perspectief te zien in het groeiende aantal starters. Dat lijkt op dit moment verleden tijd", constateert de Utrechtse hoogleraar ondernemerschap Erik Stam in een toelichting op de cijfers.

Vooral in de logistiek en de persoonlijke dienstverlening werden er minder nieuwe ondernemingen opgezet. Die laatste sector betreft onder meer kapsalons, sauna's en nagelstudio's, allemaal beroepsgroepen die door de lockdown tijdelijk op slot zitten.

Starters per maand, bron: trendrapport Kamer van Koophandel
Starters per maand, bron: trendrapport Kamer van Koophandel

"We zien dat het perspectief in de persoonlijke dienstverlening op dit moment buitengewoon somber is, met als enige opleving het aantal starters in de uitvaartbranche. Hier zien we de donkere kanten van de coronacrisis scherp terug in de bedrijvendynamiek", aldus Stam.

Daar staat tegenover dat het aantal faillissementen in januari verder terugzakte. De KVK telde afgelopen maand slechts 149 bankroeten, tegen 268 faillissementen in de eerste maand van 2020. Dankzij de vele steunmaatregelen worden er eigenlijk de hele coronacrisis al erg weinig bedrijven failliet verklaard.

Lees over ondernemen ook: