• In december begonnen ruim 24.000 ondernemers in Nederland een bedrijf, 19 procent meer dan dezelfde periode in 2019.
  • Vooral het aantal webshops schoot omhoog. In de horeca begonnen beduidend minder mensen een nieuw bedrijf.
  • In totaal kent Nederland nu ruim 78.000 bedrijven meer dan een jaar eerder.
  • Opvallend is dat minder bedrijven in december failliet gingen. Vermoedelijk komt dit door forse steunmaatregelen van de overheid.

Het aantal bedrijven in Nederland blijft ondanks de coronacrisis gestaag groeien. In december nam het aantal ondernemers dat een bedrijf begon met 19 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, van 20.478 naar 24.351 ondernemingen.

Tegelijkertijd beëindigden in de laatste maand van 2020 minder bedrijven hun activiteiten. Afgelopen maand waren er 16.725 ‘stoppers’ tegen 18.768 in december 2019. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van inschrijvingscijfers.

Op 1 januari waren er in totaal 2.078.716 bedrijven in Nederland. Dat waren er aan het begin van vorig jaar nog 2.000.404, meldde de KvK destijds.

Webshop starten is populair

Met name in de detailhandel kwamen er vorige maand veel nieuwe bedrijven bij. Hun aantal steeg ten opzichte van december 2019 met 58 procent tot 3.767 ondernemingen.

Terwijl fysieke winkels gedwongen dicht moesten om de sterke opleving van de besmettingscijfers tegen te gaan, schoot het aantal nieuwe webshops juist omhoog. In de horeca begonnen juist beduidend minder mensen een nieuw bedrijf.

Het aantal stoppers daalde op jaarbasis met 11 procent. Die daling komt na de opvallend sterke stijgingen in september en oktober, toen respectievelijk 39 en 45 procent meer ondernemers de stekker uit hun bedrijf trokken dan een jaar eerder. In november vlakte die toename van het aantal bedrijfsbeëindigingen al af.

Iets minder faillissementen

Dat Nederland er ondanks de economische crisis per saldo nog bedrijven bij krijgt, heeft ook te maken met het lage aantal faillissementen. In december gingen 161 bedrijven failliet, 33 procent minder dan een jaar eerder.

Ook in de voorgaande maanden daalde het aantal faillissementen, wat waarschijnlijk mede het gevolg is van de forse steunmaatregelen van de overheid.

LEES OOK: Nederlandse industrie sorteert voor op sterk herstel economie in 2021 – loongroei cao’s blijft achter