De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt landen af om virusremmer remdesivir toe te dienen aan patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met het coronavirus.

Volgens de WHO heeft het middel “geen belangrijk effect” op de gezondheidstoestand van coronapatiënten.

De WHO komt tot die conclusie na vier internationale onderzoeken onder 7000 coronapatiënten.

Remdesivir wordt vaak voorgeschreven aan coronapatiënten in combinatie met een ander middel. Ook de Amerikaanse president Donald Trump werd ermee behandeld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen om geen gebruik meer te maken van het virusremmende remdesivir bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Volgens de WHO heeft het middel “geen belangrijk effect” op de gezondheid van Covid-19-patiënten, ongeacht hoe ziek ze zijn.

Een groep van internationale experts die bij de WHO de richtlijnen opstelt, zegt dat er geen bewijs is “op basis van de huidige beschikbare gegevens” voor belangwekkende resultaten voor de patiënt. De aanbeveling volgt op vier internationale onderzoeken onder meer dan 7000 patiënten die met het coronavirus in het ziekenhuis lagen.

Het advies van de WHO is vrijdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Daarin wordt aanbevolen om “remdesivir niet toe te dienen naast de gebruikelijke zorg voor de behandeling van patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, ongeacht de ernst van de ziekte”.

Remdesivir wordt onder andere toegediend aan Covid-19-patiënten die zuurstoftoevoer nodig hebben. Ook in Nederland wordt het middel gebruikt. De Amerikaanse president Donald Trump kreeg een behandeling met onder andere remdesivir nadat hij in oktober positief testte op het coronavirus.

‘Geen wondermiddel’

Aan opgenomen coronapatiënten wordt remdesivir veelvuldig voorgeschreven, in combinatie met het middel dexamethason. Dat laatste middel is een ontstekingsremmer die al tientallen jaren bestaat. Het wetenschappelijke bewijs dat remdesivir echt hielp, was nooit goed aangetoond.

Toen remdesivir eind juni in Europa werd goedgekeurd, schreef voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) al dat het “geen wondermiddel” is.

Lees meer over medicijnen en vaccins voor corona: