• In veel Amerikaanse staten laait het coronavirus weer op.
  • Twaalf staten hebben de afgelopen week recordaantallen nieuwe besmettingen gemeld.
  • Dit zou wel eens de “gevreesde tweede golf” kunnen zijn, zegt ic-arts Megan Ranney tegen CNN.

Het coronavirus is bezig aan een nieuwe opmars in de Verenigde Staten. Op zaterdag boekten twaalf staten een recordaantal nieuwe besmettingsgevallen op basis van het zevendaagse gemiddelde, blijkt uit een analyse door Business Insider van gegevens van het COVID Tracking Project. Daarin worden gegevens van de gezondheidsautoriteiten van de afzonderlijke staten bijgehouden.

De staten Alaska, Colorado, Indiana, Kansas, Minnesota, Missouri, Montana, North Dakota, Nebraska, Oregon, South Dakota en Utah registreerden de afgelopen zeven dagen meer nieuwe gevallen dan ooit eerder in een week.

De afgelopen vier dagen zijn er in de VS elke dag meer dan 50.000 nieuwe gevallen bijgekomen. Zo’n reeks is sinds half augustus niet meer voorgekomen.

In 26 staten is het aantal nieuwe besmettingen ‘hoog’. Dat wordt gedefinieerd als een zevendaags gemiddelde van minstens 15 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners per dag. In 16 andere staten is het aantal nieuw vastgestelde coronagevallen aan het groeien.

"We zien allemaal toenemende aantallen Covid-patiënten op onze eerste hulp-afdelingen. Dat zijn mensen die echt ziek zijn en opgenomen moeten worden, soms zelfs op de intensive care", zei ic-arts en hoogleraar aan de Brown University, Megan Ranney, zondag tegen CNN. "We zijn allemaal heel bang dat dit het begin is van de gevreesde tweede golf."

Experts waarschuwen al langer dat het coronavirus in de herfst zou kunnen oplaaien als kinderen en studenten weer in de schoolbankjes plaats zouden nemen. Ook brengen mensen vanwege het koudere weer meer tijd binnen door.

'Amerikanen moeten zich verschansen'

Directeur Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, een topadviseur van de Amerikaanse regering, heeft eerder gezegd dat Amerikanen "zich moeten verschansen" om door de herfst en winter heen te komen.

"Als het herfst worden en we meer dingen binnen gaan doen, zullen we waarschijnlijk nieuwe Covid-pieken zien", zei Fauci in september tijdens een paneldiscussie van de Harvard Medical School.

Het aantal sterfgevallen in de VS is nog wel aan het dalen. Maar dat loopt altijd achter op de besmettingscijfers, omdat het gemiddeld zo'n drie tot vier weken duurt voordat iemand overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus.

Volgens het gezaghebbende Covid-model van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) van de universiteit van Washington zullen er half januari ongeveer 2.300 doden per dag vallen en zal het totale dodental in februari bijna zijn verdubbeld tot 400.000.

Als 95 procent van de Amerikaanse bevolking mondmaskers gaat dragen, zal het dodental in februari 315.000 bedragen, stelt het IHME-model. Op dit moment draagt minder dan 70 procent van de Amerikanen een mondkapje, blijkt uit onderzoek.

Lees hier meer over het oplaaiende coronavirus: