Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal patiënten op de intensive care gedaald.

Het is volgens experts nog veel te vroeg om maatregelen vandaag of morgen al te versoepelen.

Van het totaal aan patiënten ligt een deel in Duitsland in een ziekenhuis.

Ook het aantal patiënten op gewone afdelingen is gedaald.

De druk op intensive cares blijft hoog, maar voor het eerst is het aantal coronapatiënten dat er opgenomen is gedaald. Dinsdag waren het er 1.424, vandaag zijn het er 1.408.

Het is voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus dat het aantal patiënten uit Nederland op een ic gedaald is. De meesten liggen in ons eigen land en een klein deel ligt in Duitsland op de intensive care.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte woensdag de nieuwe cijfers bekend. De daling komt volgens het LCPS doordat de afgelopen tijd minder mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen.

Lees ook op Business Insider

Te vroeg om speciale maatregelen te versoepelen

In Nederland zelf liggen nu 1.356 mensen op de intensive care. Dat zijn er 22 minder dan dinsdag. Het aantal Nederlanders dat op een ic in Duitsland ligt, is iets gestegen, van 46 naar 52.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de cijfers gunstig. “De werkdruk op de ic’s blijft onveranderd hoog”, voegt hij er wel aan toe. Kuipers benadrukt dat de daling ook nog maar licht is. “Het is daarom veel te vroeg om maatregelen vandaag of morgen al te versoepelen.”

Niet alleen op de ic, maar ook op gewone verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met de ziekte covid-19 af: van ruim 2.800 naar ruim 2.700.

Lees meer over het coronavirus: