• Het kabinet wil apps gaan gebruiken om contacten van coronapatiënten op te sporen.
  • Dat kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen.
  • Minister Hugo de Jonge wil “heel zorgvuldig omgaan met de privacy”. De Autoriteit Persoonsgegevens reageert terughoudend.
  • Verder komen er vooralsnog geen nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie voor contactonderzoek wordt nu onderzoek gedaan, zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag na het crisisberaad.

Het intensiever testen en beter kunnen opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zei hij. Een van de apps waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met corona, waarna je het advies krijgt om binnen te blijven en jezelf in de gaten te houden.

Vervolgens krijg je een verzoek om een tweede app te gebruiken waarmee je makkelijk contact kunt houden met een dokter om je lichamelijke situatie van huis uit te monitoren. “Het is testen, traceren en vervolgens rapporteren”.

De Jonge benadrukte dat dit alleen kan “als we heel zorgvuldig omgaan met de privacy”. En dat kan volgens hem alleen met vertrouwen van de samenleving. Daarom wil hij de mogelijkheden hiervan eerst nauwkeurig laten uitwerken. Hij hoopt snel met informatie hierover te komen. Andere landen maken ook al gebruik van deze technologie. Het kabinet kijkt daar ook naar.

Wat betreft de minister vormen de apps de kern van het nieuwe testbeleid. De Jonge zei dat vooral de privacy van mensen belangrijk is. Hij vindt het nog te vroeg om te zeggen dat de apps verplicht worden.

De Autoriteit Persoonsgegevens toont zich terughoudend over het gebruik van apps. Het orgaan dat de privacy van de Nederlanders bewaakt, wil erover oordelen, laat het in een verklaring weten.

“Zulke apps kunnen alleen als de privacy geborgd is. Anonimiteit is bij zo’n app het kernwoord”, aldus de privacywaakhond. “Wij zijn daarbij zeer scherp, want mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun gevoelige informatie omgaat.”

Lees ook op Business Insider

Verder geen nieuwe maatregelen

Verder komen er geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zegt premier Mark Rutte. Maar het is nu wel zaak de regels te blijven naleven, ook in het paasweekend, onderstreept hij.

De minister-president waarschuwt om niet achterover te leunen. Dat de razendsnelle opmars van het virus lijkt te vertragen, komt “doordat we ons aan de maatregelen houden”. Als Nederlanders dat niet langer doen, “schieten we meteen weer naar een nieuwe hoge piek. Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken.” Dat zou “alles tenietdoen wat is opgebouwd”, aldus Rutte.

“Hou vol”, benadrukte de premier nog maar eens. “Blijf zoveel mogelijk thuis, ook in het komende paasweekend.” Hij roept op Pasen dit jaar thuis te vieren. En wielrennen in groepjes, of motorrijden zonder anderen de ruimte te geven, dat is helemaal uit den boze, herhaalde Rutte nog eens.

Ook onnodig grensverkeer is niet de bedoeling, zei Rutte nogmaals. Duitsland en Nederland patrouilleren vaker in de grensstreek om bijvoorbeeld dagjesmensen te ontmoedigen naar het buurland te reizen.

Lees meer over de coronacrisis: