Een periode van 8 weken tussen de eerste en de tweede vaccinatie met het coronavaccin van Pfizer/BionTech geeft waarschijnlijk de beste bescherming tegen de Delta-variant van het coronavirus.

Volgens een nieuwe Britse studie geeft een tussenperiode van 8 weken een hogere immuunrespons dan een tussenperiode van 3 weken.

Aan de andere kant is het zo dat met een tweede dosis de bescherming sowieso beter is dan met één prik van het vaccin van Pfizer.

Een periode van acht weken tussen de eerste en twee vaccinatie met het coronavaccin van Pfizer/BionTech lijkt de sterkste bescherming te geven tegen de Delta-variant van het coronavirus, blijkt uit nieuw Brits onderzoek dat vrijdag werd gepubliceerd.

In de studie kwam naar voren dat het oprekken van de periode tussen de eerste en de tweede prik tot tien weken, zorgt voor een hogere productie van antilichamen en T-cellen die het immuunsysteem helpen het coronavirus te bestrijden.

Acht weken tussen de twee doses blijkt het meest effectief, zei Susanna Dunachie, hoogleraar bij de Universiteit van Oxford die de studie heeft geleid.

Het Britse onderzoek bevestigt ook de bevinding dat na een tweede dosis van Pfizer/BioNTech de bescherming tegen het coronavirus sowieso fors hoger is dan na de eerste prik. Lang wachten met het toedienen van een tweede dosis heeft dus als nadeel dat het beschermingsniveau voor langere tijd lager is.

Pfizer adviseert tot nu toe om een periode van gemiddeld drie weken aan te houden tussen de eerste en de tweede prik. In Nederland wordt voor het Pfizer/BioNTech-vaccin een periode van zes weken gehanteerd tussen de eerste en tweede dosis.

Hoeveelheid antistoffen na prik kan sterk verschillen per persoon

Los van de periode tussen de eerste en de tweede prik zijn er grote individuele verschillen in de niveaus van antistoffen en T-cellen, merken de auteurs van de studie op. Dit kan te maken met de gezondheid van mensen, genetische verschillen en eerdere blootstelling aan het coronavirus.

Eerder deze week berichtte The New York Times over een studie waaruit zou blijken dat het coronavaccin van Janssen minder effectief is tegen de Delta-variant van het coronavirus. 

Volgens het onderzoek dat nog niet is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, produceert het middel van Janssen minder antistoffen die beschermen tegen het coronavirus. Daarom is de kans op een infectie met de mutant groter dan met het niet-gemuteerde longvirus, concludeerden onderzoekers van de Universiteit van New York.

In een reactie weersprak Janssen echter de conclusie van de studie. "Dit is niet het hele plaatje", zegt een woordvoerder van Janssen tegen de NOS. "Het onderzoek kijkt maar naar een stuk van de afweerreactie. Maar de afweer bestaat uit verschillende elementen en die optelsom bepaalt hoe sterk de afweer in totaal is."

Lees meer over coronavaccins: