• Er is volgens de Gezondheidsraad geen bezwaar om mensen na een eerste prik met AstraZeneca de tweede injectie met Pfizer te geven.
  • Maar het is geen goed idee om eerst Pfizer en dan AstraZeneca toe te dienen.
  • Intussen maakt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zich zorgen over de snelle stijging van nieuwe besmettingen.

Er is geen bezwaar om mensen na de eerste prik tegen corona met het vaccin van AstraZeneca, de tweede injectie met die van BioNTech/Pfizer toe te dienen. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid. De raad zegt zich te baseren op recent onderzoek dat aantoont dat deze combinatie een hoog niveau aan antistoffen oplevert.

Er is onderzoek gedaan naar de immuunreactie bij het combineren van verschillende vaccins. De 400 deelnemers van gemiddeld 58 jaar kregen of twee doses van hetzelfde vaccin, of een combinatie van eerst AstraZeneca en daarna BioNTech/Pfizer of omgekeerd. “Na een eerste dosis AstraZeneca leidde vaccinatie met BioNTech/Pfizer tot ten minste even goede of zelfs hogere niveaus van antistoffen vergeleken met twee doses AstraZeneca”, aldus de raad in het advies.

Wat in praktijk de effecten zullen zijn op bescherming tegen ziekenhuisopname of sterfte, daar kan de raad nog niets over zeggen. Mensen die twee verschillende prikken kregen, hadden wel vaker koortsgevoel, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn en spierpijn dan bij vaccinatie met twee keer hetzelfde vaccin. Die klachten verdwenen echter binnen enkele dagen, aldus de raad.

Het is geen goed idee om eerst Pfizer en dan AstraZeneca te geven. Die volgorde leidde in de onderzoeken zelfs tot lagere niveaus van antistoffen dan twee doses Pfizer.

Over een eventuele combinatie met het Moderna-vaccin zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar, aldus de raad.

De Jonge bezorgd over snelle stijging besmettingen

Het aantal positieve coronatests blijft toenemen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen kwam maandag uit op 1545, het hoogste aantal in bijna een maand tijd. Het is de eerste keer sinds 10 juni dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1500 uitkomt.

Dat het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen snel toeneemt, is "wel iets om je zorgen over te maken", zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Je moet waakzaam zijn." Hij wil goed kijken of er daadwerkelijk veel meer mensen besmet raken, of dat de toename deels valt te verklaren doordat veel meer mensen zich laten testen. "Die analyse moeten we goed maken."

Het lijkt erop dat vooral jongeren besmet raken, ook omdat die groep nu nog niet gevaccineerd is. Aan het begin van de tweede coronagolf werden ook vooral jongeren besmet, maar toen was de oude generatie nog niet geprikt. De hoop is dan ook dat de verspreiding beperkt blijft, en dat door vaccinaties veel minder mensen ziek worden. "We hebben ons écht zorgen te maken als de infecties zich weer gaan vertalen in ziekenhuisopnamen. We houden heel goed vinger aan de pols", zegt De Jonge daarover.

Als het echt uit de hand loopt is het kabinet wel in staat snel in te grijpen, zegt De Jonge. "Het crisiskabinet blijft twee keer per week bijeen komen", zegt de bewindsman over deze zomer.

Volgens hem is het overigens wel zeker dat de toename van de besmettingscijfers ook deels wordt veroorzaakt doordat mensen zich minder goed aan de basisregels houden. De afgelopen tijd liet het kabinet veel maatregelen los. "Maar als we vervolgens de maatregel die we nog wel hebben - namelijk de 1,5 meter - enorm laten versloffen, dan zie je dus de stijging die je hebt gezien", zegt De Jonge.

LEES OOK: Delta-variant van coronavirus leidt waarschijnlijk niet tot nieuwe lockdown, denkt Diederik Gommers