Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

Het consumentenvertrouwen lag volgens het CBS in mei op min 22. Dat is iets negatiever dan in april, toen de stemming op een stand van min 21 uitkwam.

Het vertrouwen ligt daarmee echter nog altijd onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, van min 10. In januari 2000 bereikte het vertrouwen de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (min 59).

Koopbereidheid van consumenten verbetert licht

Consumenten waren in mei pessimistischer over de economie dan in april. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.

De koopbereidheid was een echter fractie minder negatief. Het oordeel van consumenten over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief, terwijl ze iets minder positief waren over de financiële situatie in de komende twaalf maanden.

Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen in mei minder ongunstig dan in april.

LEES OOK: Werkloosheid stijgt licht in april naar 3,7%, ondernemers worden wel iets positiever