Als Schotland met de rest van het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gedwongen verlaat, moet er een nieuw referendum over onafhankelijkheid komen.

De Schotse premier Nicola Sturgeon van de nationalistische SNP heeft dit beklemtoond, berichtte de BBC. Ze wil uiterlijk in 2021 een referendum houden, in ieder geval voor de komende verkiezingen voor het Schotse parlement die in mei dat jaar op het programma staan.

Sturgeon sprak woensdag in dat parlement over de verwarring die in Londen over de Brexit heerst. Ze vindt dat de Schotten een keuze moeten maken tussen de Brexit en een toekomst voor hun land. Ze wil dit jaar wetgeving maken om de stembusgang mogelijk te maken. De Schotse Nationale Partij (SNP) houdt komend weekend haar partijcongres.

In 2014 gingen de Schotten al naar de stembus om over onafhankelijkheid te stemmen. Toen koos een meerderheid ervoor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. In het Brexit-referendum van juni 2016 koos de totale bevolking van het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de EU, maar wilde 62 procent van de kiezers in Schotland juist in de EU blijven.

LEES OOK: Waarom een onafhankelijk Schotland een economische ramp wordt