Door de uitbraak van het coronavirus werken we meer vanuit huis.

Het kan moeilijker zijn om je aan de eettafel te concentreren dan achter je bureau op je werk.

Gelukkig zijn er genoeg apps die je helpen te concentreren. We hebben ze op een rij gezet.

Door de uitbraak van het coronavirus moeten we zoveel mogelijk vanuit huis werken, en dat is niet altijd makkelijk.

Misschien heb jij thuis wel een kantoor, maar de kans is groot dat je aan de eettafel zit te werken of aan een geïmproviseerd bureau in je slaapkamer. Dat is niet ideaal, want in zo’n huiselijke omgeving is het vaak moeilijker om je te concentreren dan op kantoor.

Gelukkig zijn er een hoop hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je beter te concentreren en zo meer gedaan te krijgen. Hieronder hebben we een paar handige apps op een rij gezet.


Focusmate

Via Focusmate videobel je 50 minuten lang met een wildvreemde, zodat je je beter kunt concentreren.

Ik vind het vaak moeilijk om geconcentreerd te werken omdat er nog zo veel dingen zijn die gedaan moeten worden. Nog even snel de vaatwasser aanzetten, een kop thee zetten, nog even naar de wc, dat appje beantwoorden... En dan ben ik weer 20 minuten verder.

Dat is makkelijk te voorkomen met Focusmate. Het is een website die je linkt aan een willekeurig persoon die zich ook graag wil concentreren.

Vervolgens videobel je 50 minuten lang met de ander. Aan het begin van de sessie praat je kort met elkaar over wat je wilt doen en aan het einde vertel je of dat is gelukt. De rest van de tijd zit je stil te werken. Het schermpje laat je ondertussen openstaan zodat je de ander ziet werken en je zelf het gevoel hebt dat je in de gaten gehouden wordt.

Ik heb het één keer geprobeerd en vond het erg goed werken. Ik werd gelinkt aan Neel, een dertiger die in die 50 minuten graag aan het huiswerk van een onlinecursus wilde werken. Terwijl hij in het hoekje van mijn scherm af en toe een slok thee uit een mok met bloemetjes nam, vertaalde ik veel sneller dan normaal een artikel. Zonder ook maar één keer op te staan om wat te drinken te pakken.


Brain.fm

Op kantoor heb je een hoop kletsende collega's en thuis heb je klussende buren, schreeuwende kinderen en een bellende partner. Voor sommige mensen werkt het goed om dan met muziek aan te werken, maar ik merk dat ik dan word afgeleid doordat ik naar de songteksten ga luisteren.

Een goed alternatief op muziek is voor mij daarom de tool Brain.fm. Zelf zeggen ze dat ze functionele muziek maken, die op basis van onderzoek is ontwikkeld om je hersenen te helpen zich beter te focussen. De muziek zou je hersenen in een bepaalde mentale staat brengen, waardoor je minder snel afgeleid raakt.

Of dat met muziek echt kan weet ik niet, want ik ben geen neuroloog, maar ik merk wel dat ik me met Brain.fm beter kan concentreren dan met andere muziek aan. En zelfs als dat een placebo-effect is, ben ik er best blij mee.


Freedom

Soms lijkt het alsof mijn handen hun eigen weg vinden naar de muis en vervolgens, zonder dat ik daar zelf bij nadenk, 'Twitter.com' intypen in de browser. En dan zit ik opeens weer op Twitter te scrollen en dingen te lezen die ik eigenlijk niet eens interessant vind.

Een tool die daar goed bij kan helpen is de browser-extensie Freedom. Die kun je bepaalde websites laten blokkeren, zodat je er geen toegang meer toe hebt, en er dus ook niet door afgeleid kan worden.


Time Out

Met alle afleiding die ik thuis heb in de vorm van een baby en een werkende partner denk ik niet dat ik ooit iets aan deze app zal hebben, maar jij misschien wel.

Het kan lastig zijn om je te concentreren als je al te lang geconcentreerd aan het werk bent. De app Time Out herinnert je er op tijd aan dat je even pauze moet nemen. Dat is belangrijk, want je brein heeft op gezette tijden rust nodig om goed te blijven presteren.

Lees meer over productiviteit: