Cryptobeurs Coinbase krijgt een boete van ruim 3,3 miljoen euro van De Nederlandsche Bank (DNB) omdat het een tijdlang actief met cryptodiensten in Nederland zonder zich daarvoor te hebben geregistreerd. De boete is wel iets gematigd omdat Coinbase inmiddels wel een registratie heeft.

Het aanbieden van cryptodiensten in Nederland zonder registratie bij DNB is verboden en daarom legt de toezichthouder de geldstraf op.

Dienstverleners in de cryptobranche zijn sinds mei 2020 verplicht zich te registeren bij DNB. Daarmee hoopt de centrale bank beter te kunnen controleren of deze platforms voldoende doen om witwassen of de financiering van terrorisme tegen te gaan. Coinbase was van november 2020 tot augustus 2022 actief in Nederland zonder die wettelijk vereiste registratie.

Eerder kreeg Binance een soortgelijke boete van DNB. Volgens de toezichthouder bood Binance in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie. DNB zegt er bij het bepalen van die boete rekening mee gehouden te hebben dat Binance de grootste cryptopartij ter wereld is.

Omdat de overtreding zo lang voortduurde heeft DNB de boete, waarvoor een basisbedrag van 2 miljoen euro geldt, opgehoogd met nog eens 1,3 miljoen euro. Daarbij speelt ook mee dat Coinbase wereldwijd een van de grootste aanbieders is van handelsdiensten met munten als bitcoin of ethereum.

De Amerikanen hadden daarnaast een oneerlijk concurrentievoordeel, omdat zij lange tijd geen heffingen aan DNB hebben afgedragen en ook geen andere kosten voor Nederlands toezicht hadden.

'Gestraft omdat we volgens de regels hebben gespeeld'

Coinbase zegt het oneens te zijn met de boete van DNB, omdat die louter gebaseerd is op de "tijd die het Coinbase kostte om de registratie in Nederland te bemachtigen." Coinbase heeft zich in september geregistreerd bij DNB, naar eigen zeggen als eerste grote internationale speler in Nederland. "We zouden niet gestraft moeten worden omdat we volgens de regels hebben gespeeld", verklaart een woordvoerster.

De centrale bank vindt het inderdaad wel positief dat het bedrijf altijd de intentie had om aan die verplichting te voldoen en zich inmiddels ook daadwerkelijk heeft geregistreerd. Om die reden heeft DNB het boetebedrag ook iets gematigd.

Deze Nederlandse boete voor Coinbase is overigens maar een fractie van het geld dat het cryptoplatform in de Verenigde Staten kwijt is door nalatigheid bij het nakomen van witwasregels. Het bedrijf trof begin dit jaar een schikking van 100 miljoen dollar met openbaar aanklagers in New York omdat achtergrondchecks bij klanten niet op orde waren.

Dat Coinbase zich bij DNB heeft geregistreerd betekent overigens niet dat het platform wordt gecontroleerd op zaken als financiële stabiliteit of risico’s. De Autoriteit Financiële Markten houdt ook geen toezicht op Coinbase.

LEES OOK: Onrust rond Nederlandse cryptobeurs Bitvavo neemt toe – partners reageren kritisch