Het codeerplatform CodeSandbox van twee Twentse studenten haalt 12,7 miljoen dollar aan vers kapitaal op.

De Zweedse investeerder EQT ziet een grote toekomst in het platform van Ives van Hoorn en Bas Buursma, ondanks dat het nog geen omzet heeft.

CodeSandbox gebruikt het groeigeld om developers aan te nemen.

Twee Twentse studenten, Ives van Hoorne (23) en Bas Buursma (23), hebben 12,7 miljoen dollar groeigeld opgehaald voor het opschalen van hun startup CodeSandbox, zo maakten ze donderdag bekend.

Het drie jaar oude CodeSandbox is een codeerplatform voor ontwikkelaars van websites en apps.

Het is al gebruikt voor tien miljoen projecten wereldwijd, en er zijn inmiddels een half miljoen gebruikers. De toegang tot het platform is vooralsnog gratis.

Wel hoopt Codesandbox uiteindelijk geld te verdienen met Pro-abonnementen voor teams en bedrijven. De huidige Pro versie kost 9 dollar per maand en de variant Pro Workspaces is in ontwikkeling.

Zweedse investeerder ziet potentieel in codeerplatform ondanks ontbreken van omzet

Het Zweedse investeringsfonds EQT, waarvan Nederlander Kees Koolen partner is, zag heil in het platform en verschafte vers kapitaal. Bestaande investeerders Kleiner Perkins, Arches Capital en Vercel-oprichter Guillermo Rauch deden ook mee in de financieringsronde.

De gesprekken met EQT begonnen nog voor de coronacrisis, in februari, zegt Yves van Hoorne in een toelichting tegen ondernemerssite Sprout.

Volgens de oprichters was er meteen een click. Ze bleven contact houden en toen het de tijd werd voor een nieuwe investeringsronde, belden ze de Zweden op.

In de tussentijd kregen de twee jonge ondernemers al veel interesse van andere beleggers, waardoor ze ervaring konden opdoen met kritische vragen. Het was een mooie kans om het verhaal te polijsten en pitch deck verder te ontwikkelen, aldus Van Hoorne.

Het Zweedse investeringsfonds EQT was volgens Van Hoorne vooral onder de indruk van het aantal gebruikers en het feit dat daar veel mensen bij zitten die bij grote bedrijven werken.

Het is nog niet zo dat bedrijven daadwerkelijk betalen voor de diensten, maar als CodeSandbox straks wel geld gaat vragen zijn er "veel goede leads", aldus Van Hoorne tegen Sprout.

CodeSanbox verwacht de betaalde dienst voor teams Pro Workspaces begin volgend jaar uit te brengen.

Het verse kapitaal gaat de startup voornamelijk inzetten om meer developers in dienst te nemen om de betaalde dienst te ontwikkelen.

Lees meer over tekort aan developers: Tekenbonus, Tesla of een e-bike van de zaak: werkgevers trekken alles uit de kast

Lees meer over ondernemen: