Coca-Cola stopt in Nederland met de suikerhoudende versie van Sprite. In plaats daarvan wordt de suiker- en calorievrije variant, die nu nog Sprite Zero heet, omgedoopt tot Sprite.

Dat bevestigt een woordvoerder van Coca-Cola Nederland vrijdag na berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Nederland is het eerste land ter wereld waar de gewone Sprite uit de schappen wordt gehaald. Volgens de zegsvrouw is dat deels vanuit logistieke overwegingen, omdat Nederland een klein land is.

Ook zou Nederland erg geïnteresseerd zijn in gezondheid. De woordvoerster kon overigens niet zeggen of de aangepaste Sprite die gezoet wordt met aspartaam gezonder is. “We spreken niet over gezondheid als het gaat over frisdrank. Het gaat vooral over het drinken van iets lekkers en deze versie was volgens testen net zo lekker als het origineel.”

Suikerhoudende Coca-Cola blijft

Een gewoon blikje Sprite bevat 92 kilocalorieën, tegenover nul voor Sprite Zero. Sprite is na Coca-Cola het populairste merk van het bedrijf. Door de verandering haalt de producent jaarlijks zo’n 3,75 miljard kilocalorieën uit het portfolio.

Daarmee past de stap goed in de strategie van Coca-Cola om het aantal calorieën in producten terug te dringen.

Stoppen met de suikervariant van Coca-Cola is niet aan de orde. "Bij Sprite gold: als het even lekker is dan kan het." Het Sprite-recept is al vaker aangepast. Het recept van Coca-Cola is in meer dan honderd jaar maar één keer aangepast en dat werd na klachten snel teruggedraaid.

Invoeren suikertaks

Foodwatch ziet de 'Sprite-stap' van Coca-Cola vooral als een reactie op de toenemende druk die frisdrankbedrijven voelen. Daarbij benadrukt de organisatie dat Nederland "Europees kampioen" is in het drinken van suikerhoudende dranken. Dat zorgt er volgens foodwatch mede voor dat er wekelijks 1200 mensen met suikerziekte bij komen.

In Nederland zijn er volgens de organisatie nog geen wettelijke maatregelen van kracht om het gebruik van suiker terug te dringen, terwijl in steeds meer andere landen wel maatregelen zijn en worden genomen zoals bijvoorbeeld een suikerbelasting.

De discussie over de invoering van een suikertaks speelt ook in Nederland. De kans dat die er op korte termijn komt, lijkt echter klein. De meeste politieke partijen hebben grote praktische bezwaren.

LEES OOK: 14 producten waar suiker in zit, al zou je dat misschien niet verwachten